مدیریت توسعه محصول؛ ابزاری برای رشد سازمان
مدیریت توسعه محصول؛ چابک و یکپارچه با ERP تیمیار
مدیریت توسعه محصول، به فرایندها و فعالیتهایی اطلاق میشود که، قبل از تولید محصول تا لحظهای که محصول آماده تجاری شدن و عرضه به بازار است، را پوشش میدهند. اولین محصول تولید شده قطعاً بهترین محصول نیست و نیاز به فرایندهایی برای تست محصول و ایجاد نوآوری در محصول دارد. ERP تحت وب و یکپارچه تیمیار، با توجه به دیگر سیستمها و زیرسیستمهای مورد نیاز یک کسب و کار، ابزاری قدرتمند برای رسیدن به تولید آزمایشی در ماژول تولید تیمیار و رسیدن به گزارشات قابل استناد برای تصمیم گیری و ارزیابی طرح با قابلیت ثبت هزینههای پروژه در نرم افزار پروژه تیمیار بوده و متناسب با نیاز شرکتهای تولیدی، قابل تطبیق است.
نرمافزار مدیریت توسعه محصول یکپارچه، شامل ماژولها و ابزار با کاراییهای لازم برای مدیران تولید و کارآفرینان در حوزه صنعت و تجارت بوده و امکان گزارشگیری لحظهای را برای استفادهکنندگان اطلاعات مربوطه، فراهم میآورد. این موضوع، عمده مشکلات سیستمهای جزیرهای را پوشش داده و به دلیل انتقال لحظهای اطلاعات زیرسیستمها، بدون دخالت کاربر، امکان بروز خطا و عدم همخوانی اطلاعات را به شدت کاهش داده است.
سیستم مدیریت توسعه محصول تیمیار، ایجاد و نگهداری اسناد، نظرات و بازخورد مشتری و مصرف کننده (پورتال نظرسنجی مشتریان تیمیار )و انجام همه فرایندها از ابتدا تا رسیدن به تولید انبوه را در قالب یک پروژه با تخصیص زمان، نیرو و بودجه، فراهم می آورد. یکپارچگی ماژولهای اسناد، اقدامات (تسکها)، حسابداری، بودجه و اعتبارات، محصول، مدیریت تولید، کنترل کیفیت، بهای تمامشده، مدیریت فروش، ارتباط با مشتری (CRM)، سایت (پورتال) و ... این امکان را فراهم میآورد تا با بررسی و شناخت درست بازار در سازمانهایی که درگیر توسعه محصول هستند، نیازهای مشتریان را در نظر گرفته و فرصتی برای عرضه یک محصول توسعهیافته و نوآورانه ایجاد نماید.
کدام بخشهای سازمان در مدیریت توسعه محصول نقش دارند؟
مدیریت توسعه محصول به دنبال ایجاد مسیری است که مقصد آن موفقیت کسبوکار در بازار است. طراحی محصول جدید، نگهداری از قابلیتها و مزیتهای آن و توسعه مزیتهای جدید در آن کاری است که از یک نفر و یک واحد برنمیآید. از همین رو مدیریت توسعه محصول فرایندی است بین واحدی که با مشارکت واحدهای متنوعی از بازاریابی گرفته تا تولید انجام میشود.
نقطه تلاقی تمام فعالیتهایی که به توسعه محصول ختم میشود مدیر محصول است. مدیر محصول درواقع رهبر تیمی است که اعضای آن از واحدهای مختلف سازمان درکنار هم جمع شدهاند و برای آینده محصول و مسیر آن برنامهریزی میکنند. مدیر محصول درواقع نماینده محصول، مهندسی آن، نوآوری در آن، بازاریابی و مدیریت عملیات توسعه است.
مدیریت توسه محصول از هر سازمانی به سازمان دیگر متفاوت است. تفاوت در روشهای مدیریت توسعه محصول به سیاستهای کسبوکار، ویژگیهای محصول و ویژگیهای بازاری دارد که در آن فعالیت دارید. اما افراد و واحدهایی که در فرایند مدیریت توسعه محصول نقش دارند چه واحدهایی هستند؟ این واحدهای میتوانند بنا به تفاوتهای ساختاری و محصولی کسبوکار متفاوت باشند، اما در بیشتر سازمانها، این بخشهای یکی است. نمونهای از واحدهای درگیر در فرایند مدیریت توسعه محصول از این قرار است:
- مهندسی: مهندسان این واحد بر چگونه ساخته شدن محصول نظارت دارند. آنها از محدودیتها و چارچوبهای موجود به خوبی آگاهاند. واحد مهندسی وظیفههای مختلفی دارد، از توسعه ویژگیها و قابلیتهای جدید گرفته تا رصد بازار برای طراحی محصول و حتی زیرنظر گرفتن فعالیتها و حرکتهای رقبا در بازار.
- نوآوری: واحدی که خوشبختانه کمکم در حال پیدا کردن جایگاه خود در کسبوکارهای کشور است. واحد نوآوری باید بهخوبی با ویژگیهای محصول آشنا باشد و نیازهای بازار را نیز بشناسد. وظیفه آنها ارایه گزارشهایی است که بتواند ویژگیهای متمایز و رقابتی برای محصول ایجاد و آن را در مسیر رشد یاری کند. واحد نوآوری، در صورت وجود در سازمان، یکی از مهمترین اعضای تیم توسعه محصول است.
- بازاریابی: خط مقدم، نوک پیکان، صف اول و القاب اینچنینی معمولا واحد بازاریابی و فروش سازمان را توصیف میکند. این واحد مستقیم با مشتریان در ارتباط است و گاهی نیز کار واحد خدمات پس از فروش را هم انجام میدهند. بازاریابان بهخوبی از نیازهای مشتری آگاهاند و به ویژگیهای محصول واقف. حضور آنها در جلسههای تیم مدیریت توسعه محصول الزامی است.
- عمیات: منظور از عملیات، واحدی جداگانه در سازمان نیست که کار عملیات را انجام دهد. بلکه منظور فرد یا بخشی است که مدیریت عملیات توسعه محصول را عهدهدار است. این بخش به مدیریت بودجه، تخصیص منابع بین واحدها، تسهیل کار گروه و فرایندهای اینچنینی می پردازد.
- مدیر محصول: مدیر محصول نقش کلیدی در تمام فرایند مدیریت توسعه محصول دارد. او مسئول تعیین استراتژی و مشخص میکند چه چیزی در چه زمانی باید تحویل شود. با ذینفعان درون و برونسازمانی صحبت میکند و تمام سعیاش بر این است که توسعه محصول از ریل خارج نشود.
مدیریت توسعه محصول؛ مراحل و فرایندها
مدیریت توسعه محصول یک فرایند تک بعدی و محدود به چند مرحله کوتاه نیست. فرایندهای توسعه یک محصول بین ۷ یا ۸ مرحله است. این مراحل باید با توجه به ویژگیهای بازار و محصول تولیدی باشند. این روزها شاید برخی از مراحل این فرایند کوتاهتر شده باشند یا حتی دستخوش تغییر، اما هسته اصلی آنها دستنخورده باقی است. این روزها اما با ظهور نرم افزارهای مختلف مدیریتی در بازار، فرایندهای توسعه محصول هم کمتر شدهاند و هم آسانتر. البته که اهمیت هر مرحله همچنان به قوت خود باقی مانده و حتی مهمتر شده است.
شاید یکی از دلایل کاهش تعداد مراحل و فرایندهای توسعه محصول جدید سرعت بالای بازار باشد. این روزها آنقدر سریع سلیقه مخاطب تغییر میکند و تقاضای بازار نوسان دارد که طی کردن این همه مرحله برای محصول نه عقلانی است و نه صرفه اقتصادی دارد. نیازهای امروز بازار کسبوکارها را مجاب به استفاده از روشهایی میکند که برای توسعه محصول نیاز فرایندها به زمان و منابع اقتصادی را به حداقل برساند.
مدیریت توسعه محصول در مفاهیم جدید و امروزی بر سه مرحله اصلی تاکید دارد: تعریف، طراحی و توسعه. البته این مراحل به یک پیشنیاز وابستهاند: کشف. در ادامه این مراحل را دقیقتر توضیح میدهیم.
قبل از برداشتن نخستین گام برای توسعه محصول باید یک چیز را بهخوبی تعریف کنیم و داشته باشیم: نیاز بازار. وقتی به فکر طراحی محصولی جدید باشید و برای آن زمان و هزینه بپردازید که بازار آن را بخواهد. پس قبل از هرچیز از نیاز بازار مطمئن شوید. اما مراحل مدیریت توسعه محصول:
- شناسایی نیازهای بازار: محصولات برای رفع مشکلها ساخته میشوند. پس به دنبال مشکلی باشید که نیاز به حل شدن دارد یا میتوانید راهحل بهتری برای حل آن ارایه کنید. تعامل با مشتریان بالقوه، استفاده از پرسشنامهها و استفاده از سایر روشهای تحقیقی میتواند راهگشا باشد.
- فرصتها را ببینید: هر مشکلی نیاز به یک راهکار اختصاصی ندارد. باید با نگاه دقیق و تحلیل مشکلها آنچه نیاز است را تشخیص دهید و دقیقا آن را ارایه دهید. گاهی در یک مشکل آنقدر فرصت بهوجود میآید که سود آن از ارایه یک راهحل جدید بیشتر است.
- اول مفهوم، بعد توسعه: برخی از مشکلهایی که محصول شما قرار است آن را حل کند واضح است و برخی دیگر خیلی به چشم نمیاید. اولین نیاز به همفکریِ بینتیمی اینجا خودش را بروز میدهد. برگزاری جلسههای متعدد، بروز خلاقیت و توسعه محصولی که بتواند مشکلهای زیادی را حل کند.
- طبقهبندی راهکارها: قبل از هرچیزی از کارآمدی محصولتان مطمئن شوید. برای اینکار باید در مرحله قبل همه جنبههای محصول و مشکلی که قرار است حل را مشخص کنید. مدیریت توسعه محصول یک فرایند چند بعدی است که نیاز به هماهنگی بینواحدی زیادی دارد. در همه این مراحل به یاد داشته باشید که محصول نهایی شما باید مطابق با سلیقه و نیاز مشتری نهایی آن باشد.
- ساخت یک مسیر برای توسعه محصول: با استفاده از همفکری و نیازسنجی یک محصول مفهومی دارید. حالا برای تولید این محصول نیاز است تا یک مسیر را طی کنید. این مسیر را با استفاده از ابزارهایی مثل مدیریت پروژه و مدیریت جریانهای کاری پیش ببرید و در تمام مسیر سعی کنید همواره به چارچوب اصلی وفادار باشید.
- ارایه محدود محصول به بازاری محدود: ممکن است محصولی که طراحی کردهاید از نظرتان بهترین باشید. اما وقتی این محصول را به بازار ارایه کنید با شکست روبهرو شوید. برای جلوگیری از این کار، محصول را به تعداد محدود و به بازاری محدود عرضه کنید. اگر بازخورد مثبتی گرفتید کار را پیش برید. اگر غیر از آن بود، محصول را تغییر دهید.
- توجه همیشگی به موارد اصلاحی با توجه به بازخوردها: محصول شما دیر یا زود نیاز به اصلاحات خواهد داشت. زمان و نوع این اصلاحها را بازخوردهای بازار و مشتریان محصول به شما تعیین میکنند. استفاده از نرمافزار در این مرحله به این شکل به شما کمک میکند که جلوی ایجاد گلوگاهها را بگیرید و روند کار و رسیدن محصول به بهترین نقطه خودش را تضمین کنید.
استفاده از نرمافزار یکپارچه مدیریت توسعه محصول ERP تیمیار به مدیران محصول و کسبوکارها کمک میکند تا در کنار مدیریت شفاف فرایندهای توسعه محصول، آنچه که دقیقا مهم است را بسنجند و به بازار ارایه کنند.
زیرسیستمهای مدیریت توسعه محصول
- مدیریت پروژه
- مدیریت زمانبندی
- مدیریت هزینهها
- مدیریت ذینفعان
- مدیریت ارتباطات
- مدیریت کیفیت
- تحقیقات و ارزیابی بازار
- شناخت مصرف کنندگان
- شناخت بازار و رقبا
- شناخت محصول مکمل و جایگزین
- تحقیق و توسعه و امکان سنجی
- تهیه فرمول ساخت
- تهیه فرایند عملیات تولید
- تهیه نمودار جریان فرایندبرآورد هزینه تولید و توزیع
- برآورد مواد و منابع مورد نیاز برای تولید
- برآورد منابع و ابزار مورد نیاز جهت توزیع
- برآورد زمان و بودجه لازم جهت تأمین زیرساختهای تولید
- برآورد حدودی هزینه سربار و در نهایت بهای تمام شده
- تولید آزمایشی
- تولید نمونه محصول
- ثبت تست پلنهای استاندارد برای محصول
- ثبت تمامی شرایط فیزیکی، محیطی و کاربری در حین تولید
- ثبت منابع مصرف (زمان، ماشین، مواد، انرژی و نیروی انسانی) شده برای نمونه
- بررسی فرایند شناسایی و ردیابی برای نمونه آزمایشی
- بررسی بسته بندی و بهترین شرایط ارسال
- آزمایش بازار
- فروش محصول در بازار مشتریان وفادار
- فروش محصول جدید در بازارهای ناشناخته
- نظرسنجی از مشتریان
- فروش با شرایط و تخفیفهای ویژه به قصد تست
- فروش از طریق نمایندگیها
فرایندها، سیستمها، زیر سیستمها و عملیات خودکار سیستم توسعه محصول تیمیار
فرایندها
- سازماندهی و مدیریت جلسات و رویدادها
- اختصاص فعالیتها و مشارکت ذینفعان در پروژه و نظارت و مدیریت ارتباط با آنها
- تعریف پروژه و ارتباط آن با حساب هزینههای پروژه
- تعریف بودجه و اعتبارات
- تحلیل گزارشات فروش و بررسی مشتریان وفادار به برند
- تعریف اقدام و مسئولین هر مرحله در ابتدا فرایند توسعه محصول
- ثبت و نسخه گذاری اسناد تحقیق و توسعه شامل نقشهها، فرمول ساخت، نمودار فرایند عملیات و جریان فرایند ساخت
- مقایسه ورژنهای مختلف سندهای ثبت شده
- ثبت و نگهداری مطالعات و مدیریت دانش
- اولویتبندی ریسکها، جهت تخصیص منابع برای مدیریت آنها
- طبقهبندی انواع ریسک و اختصاص اولویت به آنها جهت رسیدگی
- برنامه ریزی منابع برای تولید آزمایشی
- کنترل کیفیت محصول آزمایشی
- توزیع به بازار
- نظرسنجی از مشتریان و مصرف کنندگان محصول آزمایشی
- تولید انبوه و تثبیت محصول با استفاده از استراژیهای تخفیف فروش آنلاین و پورتال مشتریان
سیستمها، زیر سیستمها و ماژولهای مرتبط
- ارتباط با ماژول اقدام
- لینک کل پروژه یا مراحل یک پروژه به اقدام مورد نظر
- ارتباط با ماژول اسناد و مدارک سازمان
- لینک اسناد به مراحل پروژه
- لینک اسناد به اقدامهای R&D
- لینک اسناد به نقشهها و فرمولهای ساخت
- لینک اسناد دستورالعملها و روشهای اجرایی به فرایندهای کنترل کیفیت و تضمین کیفیت
- ارتباط با ماژول حسابداری
- کنترل هزینههای صرف شده جهت توسعه محصول جدید
- ارتباط با ماژول بودجه و اعتبارات
- تعیین اعتبار برای پروژههای مدیریت توسعه محصول
- ارتباط با ماژول محصول
- تهیه فرمول ساخت با امکان اصلاح و نسخهگذاری
- ارتباط با ماژول تولید
- تعریف فرایند عملیات تولید، برنامه تولید آزمایشی بر اساس روشهای اجرایی تدوین شده
- ارتباط با ماژول کنترل کیفیت
- کنترل کیفیت براساس پارامترهای کمی و کیفی و بر اساس استانداردها و دستورالعملها
- ارتباط با بهای تمام شده
- محاسبه بهای تمام شده تولید در مراحل مختلف بر اساس خروجی تولید آزمایشی
- ارتباط با فروش و پورتال فروش
- اعلان و فروش آنلاین و توزیع در بازار
- ارتباط با مشتری و پورتال نظرسنجی و پیامک
- نظرسنجی در خصوص محصول آزمایشی
سایر عملیات خودکار
- برنامهریزی تولید بر مبنای کوتاهترین زمان تولید
- ارزیابی قیمت تمام شده یک محصول نیمهساخته یا محصول در یک ایستگاه کاری
- بررسی اعتبار مشتریان از ماژول بودجه
- محاسبه لحظهای گزارشات تراز آزمایشی، ترازنامه (صورت وضعیت مالی) و صورت سود و زیان
- ارسال اعلان خودکار تغییرات در صورت انجام تنظیمات سیستمی اسناد
- مشاهده درصد انجام پروژه به صورت لحظهای
- مشاهده وضعیت تمامی پروژههای یک سازمان در یک نگاه
- اتصال خودکار اقدامها به سند، رویداد، پروژه، ایمیل، پیامک و ..
- ایجاد نظرسنجی/ آزمون/ پرسشنامه و ارزیابی از پورتال (سایت) مشتری
- ارسال خودکار اعلان به شرکتکنندگان در پرسشنامه/ آزمون/ ارزیابی/ تست پلن
- تجمیع سطرهای جزئیات آنالیز مواد با کالا و تاریخ نیاز یکسان
- ثبت اسناد مالی رسید و حوالههای کالای تولید شده و ضایعات
ویژگی های کلیدی مدیریت توسعه محصول در تیمیار
- یکپارچگی مدیریت توسعه محصول تیمیار با سایر سیستمها و زیرسیستمها
مدیریت توسعه محصول تیمیار، سیستمی یکپارچه از یک نرم افزار ERP کاملاً بومی و ایرانی است، که نیاز به استفاده از نرم افزارهای جزیرهای را بهطور کلی برطرف میسازد و با ارائه یک راهکار یکپارچه با عنوان نرم افزار یکپارچه مدیریت توسعه محصول تیمیار، این امکان را ایجاد مینماید تا تمامی امور مرتبط با توسعه محصول در این چارچوب امن به انجام رسد. نرم افزار توسعه محصول تیمیار، اثبات یکپارچگی کامل ماژولها در ERP تیمیار است که، با ارتباط یکپارچه فرایندهای مرتبط با توسعه محصول، بازاریابی محصول و طراحی نوآورانه محصول به بهترین شکل ممکن ایجاد میگردد.
- مدیریت زمان و هزینه، امکان سنجی، تحقیق و توسعه، تولید و فروش آزمایشی
مدیریت توسعه محصول تیمیار، امکان تولید آزمایشی در ماژول تولید و مدیریت پروژهها در کنار یکپارچگی کامل ماژولهای اسناد، بهای تمام شده، حسابداری، بودجه، کیفیت و محصول، امکان مدیریت زمان و هزینه، امکانسنجی، تحقیق و توسعه، تولید و فروش آزمایشی را برای کسب و کارها فراهم میآورد.
مدیریت زمان و هزینه، امکان سنجی، تحقیق و توسعه، تولید و فروش آزمایشی |
- مدیریت فرایند توسعه محصول در قالب پروژه با امکان مدیریت هزینهها در هر مرحله
مدیریت توسعه محصول تیمیار، امکان ایجاد پروژه با ردههای مختلف کسب و کار (طبق نیازمندی) به منظور تعریف پروژههای مرتبط با آن و مدیریت هزینه پروژهها را فراهم میآورد.
مدیریت فرایند توسعه محصول در قالب پروژه |
- ثبت و نسخهگذاری تمامی اسناد، تحقیقات، فرمولها و تستها
مدیریت توسعه محصول تیمیار، این امکان را فراهم ساخته، تا کاربران بتوانند نسخههای مختلف از یک سند و فرایندهای ثبت شده را مشاهده و ویرایش نمایند. در واقع، تاریخچهای از تغییرات اعمال شده توسط کاربران مختلف، نگهداری شده و امکان بازگشت به آن نسخهها وجود دارد.
ثبت و نسخه گذاری اسناد |
- تعریف مسئول و پیگیری وظایف محوله برای هر بخش از پروژه در اقدامهای تعریف شده
در مدیریت توسعه محصول تیمیار، قابلیت مسئول و مطلع نمودن افراد روی اقدامها، تعیین مراحل و وظایف افراد در ارتباط با آن اقدامها، ارائه اطلاعات استاندارد با تمام جزئیات و نظارت دقیق بر انجام صحیح اقدامها، فراهم است.
تعریف مسئول و پیگیری وظایف محوله برای هر بخش از پروژه |
- ایجاد انواع گزارشهای تحلیلی و ترکیبی به کمک BI
در مدیریت توسعه محصول تیمیار، امکان ایجاد انواع گزارشهای توسعه محصول یکپارچه از طریق راهکار هوش تجاری تیمیار وجود دارد. همچنین توانایی استفاده و مشاهده این گزارشهای تحلیلی و ترکیبی توسعه محصول بر روی داشبورد مدیریتی بهصورت جداگانه وجود دارد.
گزارش هزینههای صرف شده در فرایند توسعه محصول
|
گزارش درصد انجام پیشرفت پروژه به صورت لحظهای |
گزارش فرایند کیفیت (نمایش نموداری) |
اسناد ثبت و تأیید شده |
گزارش تحلیلی از میزان رضایت مشتریان |
گزارش تحلیلی از سهم بازار |