سیستم کنترل تولید نقش بسیار مهمی در فرایندهای تولید دارد. مدیریت تولید فرآیندهای پیچیدهای دارد که زنجیروار به یکدیگر متصل هستند؛ کار این سیستم در چنین زنجیرهای مدیریت کردن یکی از حیاتیترین بخشهای تولید است. امروزه کسب و کارهای تولیدی با بهرهگیری از امکانات فراوان این سیستم بهتر میتوانند فرآیندهای تولیدشان را مدیریت کنند. این سیستمها در کنار نرم افزار ERP سازمان، امکانات تولید را در خدمت افزایش رضایتمندی مشتریان به کار میگیرند. اما چنین کاری چگونه انجام میشود و بهینه شدن فرآیندهای متنوع تولید با در نظر گرفتن رضایت کارکنان و جلوگیری از ضایعات مواد اولیه و محصول چگونه ممکن میشود؟ قبل از هرچیز باید بدانیم که سیستم کنترل تولید مجموعه از نرم افزارها برای پایش تمام فرایندها و دستگاههای خط تولید است. از نرم افزار نگهداری و تعمیرات گرفته تا کنترل کیفیت و برآورد تولید. برای کشف راز سیستم کنترل تولید با ما همراه شوید. در ادامه مطلب قرار است:
با «ثمر»، نرم افزار تخصصی تولید تیمیار آشنا شوید
متفاوت، منعطف، دقیق و کاربردی با انواع گزارشهای تخصصی تولید.
سربلند در آزمون مجموعههای تولیدی و صنعتی کشور.
کنترل تولید چیست؟
کنترل تولید به فرآیندی اطلاق میشود که بهوسیله آن فرآیندهای عملیات تولید را کنترل میکنند. بنابراین، کنترل تولید عملیاتی نظیر مدیریت و برنامهریزی منابع انسانی، مواد اولیه، مراکز کاری، ماشینآلات و فرآیندهای تولید را برنامهریزی میکند. این کار کارآمدترین شیوه تولید کالاهای نهایی برای تأمین کردن تقاضای تولید است. عمده فرآیندهای کنترل تولید عبارتند از:
برای کنترل تولید، یک تیم مدیریت عملیات، حوزههای عملکردی مختلف را مدیریت میکند تا بهینهسازی تولید، ارتقای کارآیی، کنترل هزینه و حصول اطمینان درباره در دسترس بودن مواد لازم برای سفارشها بدون مشکل و بهسرعت محقق شوند.
سیستم کنترل تولید بستر نرمافزاری یکپارچهای است که تمامی فرآیندهای تولید سازمان را کنترل میکند؛ بنابراین، تولیدکنندگان با استفاده از آن میتوانند از بروز خطاهای تکراری در عملیات تولید جلوگیری کنند. این سیستم در کنار ماژولهای ERP به تولیدکنندگان کمک میکند تا با مدیریت کردن کارآمد منابع داخلی، پاسخگویی بههنگام به سفارشهای مشتریان یا تقاضاها را هوشمند کنند. در واقع، این سیستم مشخص میکند که:
سازمانها از بهکارگیری سیستم کنترل تولید چه اهدافی را دنبال میکنند؟
مدیران سازمانها به دنبال این مسئله هستند که مطمئن شوند منابع تولید در صورت لزوم پای کار تولید هستند؛ یعنی مواد، تجهیزات و نیروی کار در زمان مناسب برای بهینهسازی تولید در دسترس هستند. لذا هر چه کسب و کار تولیدی بزرگتر باشد، فرآیندهای مختلف تولید باید با دقت و هماهنگی بیشتری انجام شوند. این سیستم دقیقاً برای تحقق چنین هدفی در کسب و کارها به کار گرفته میشود. از مهمترین اهداف راهاندازی چنین سیستمی در سازمانها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
همچنین بخوانید: مدیریت زنجیره تامین
سیستم کنترل تولید بر هدف اصلی کسب و کارهای تولیدی تمرکز دارد؛ یعنی امور مهمی مثل پیشبینی کردن مواد، برنامهریزی تولید، برنامهریزی بلندمدت و مدیریت تقاضا. معمولاً روند برنامهریزی در این سیستم با پیشبینی کردن تقاضای محصول آغاز میشود. در ادامه با تحلیل دادههای پیشبینی و منابع داخلی موجود، برنامه تولید تدوین میشود. در زیر میتوانید مراحل مختلف این کار را در این سیستم مرور کنید.
بخش برنامهریزی کنترل تولید، مشخص میکند که چه چیزی، توسط چه کسی و چگونه تولید خواهد شد. در این برنامه، شرایط کار، تجهیزات، مراکز کاری و حتی الزامات مواد لازم برای تولید بهطور دقیق تعیین میشوند. اطلاعات منابع مختلف دریافتی از طریق اتصال آن به سایر سیستمها از جمله ERP به تهیه شدن برنامه تولیدی بهینه کمک میکنند. مثلاً دریافت دادههای بخش فروش درباره مقادیر و موعد تحویل سفارش یا اطلاعات مشخصات محصول که از گروه مهندسی اخذ شدهاند، نمونههایی از نتایج این ارتباطات سازنده هستند.
مسیریابی جریان مواد اولیه را در کارخانه تعیین میکند. مواد اولیه در خط تولید به کالاهای نهایی تبدیل میشوند. در این مرحله، نقش سیستم کنترل تولید هماهنگ کردن هر فرآیند تولید با برنامه تدوین شده برای آن است تا مدت زمان فرآیند تولید قابل اندازهگیری باشد. مسیریابی، کمیّت و کیفیت مواد و منابع لازم و محل تولید را نیز نشان میدهد. این کار در واقع به معنای مدیریت کردن «چگونه» ، «چه» ، «چقدر» و «کجا» برای تولید است. نرمافزار با مسیریابی، روند عملیات را سیستماتیک و منابع را برای بهترین نتیجه، بهینه میکند.
در این سیستم، زمانبندی با این هدف انجام میشود که مشخص شود «چه زمانی» عملیات به پایان میرسد. سازمانها برای مدیریت کردن زمان، از برنامههای مختلفی کمک میگیرند.
بارگیری به میزان کار بارگیری شده نسبت به ماشینها یا کارگران مربوط است. در این سیستم، کل زمان انجام دادن کارهای جدید به زمان کارهایی اضافه میشود که از قبل برای دستگاه یا ایستگاه کاری برنامهریزی شدهاند.
اعزام عبارت است از پخش شدن سفارشها بین خطوط تولید و کارکنان بهعلاوه دستورالعملهای مربوطه. این مرحله سیستم کنترل تولید تضمین میکند که کارکنان همه بخشهای تولید، کار تخصیصیشان را انجام میدهند.
پیگیری، شکاف یا نقص، تنگناها و نقاط ضعف فرآیند تولید را پیدا میکند. در این مرحله، تیم با استفاده از کنترل تولید، عملکرد واقعی را از ابتدا تا انتهای کار تولید سفارش، اندازهگیری و آن را با عملکرد مورد انتظار مقایسه میکند. در ادامه باید به حوزههای دارای مشکل توجه شود. پیگیری در واقع، با ریشه مسئله سر و کار دارد و به حل آن کمک میکند. مثلاً چنانچه برنامههای تولید درست اجرا نشوند، باید در سیستم مشخص شود که آیا چنین مشکلی از شرایط غیرعادی است یا اینکه آیا تنظیمی لازم است یا خیر. مدیر تولید ممکن است برای رفع مسئله نیاز به تجدید نظر در اهداف تولید، بارها یا برنامهها داشته باشد.
همچنین بخوانید: نرم افزار برآورد تولید
استفاده از سیستم کنترل تولید چه مزایایی برای کسب و کارها دارد؟
سیستم کنترل تولید تضمین میکند که ظرفیت کاری تجهیزات و کارکنان بهدرستی تنظیم شده است. این کار باعث کاهش هزینهها و افزایش کارایی و سودآوری میشود. از طرفی، شناسایی زمینههای بهبود و برنامهریزی برای رشد کسب و کار را نیز در بر دارد.
این سیستم در تیمیار به تولیدکنندگان این امکان را میدهد تا صرفاً موجودی مورد نیاز را در اختیار داشته باشند. این سیستم میتواند تقاضا را پیشبینی و بر مبنای آن، تولید ناب را برنامهریزی کند. نبودن موجودی مازاد در هنگام تولید، در هزینههای سازمان صرفهجویی میشود.
بهینهسازی تولید و تحویل بهموقع از مزایای مهم این سیستم هستند. ارسال شدن بهموقع محصولات به مقصد باعث افزایش رضایتمندی مشتریان و وفاداریشان میشود.
این سیستم همچنین تعیین میکند که کدام مواد برای تولید خریداری شوند. داشتن این اطلاعات کمک میکند تا بدانید چه موقع سفارش بدهید و چه چیزی برای تأمین نیاز مشتری و تولیدتان لازم است. این ویژگی به صرفهجویی در هزینه و بهبود روابط با تأمینکنندگان کمک میکند.
سیستم کنترل تولید در کنار ERP این اطمینان را به وجود میآورد که در صورت لزوم، مواد و منابع داخلی برای تولید آماده هستند و البته با ظرفیت و در زمان مشخص. این قابلیت باعث میشود تا تولید آسانتر شود و کارکنان راضیتر باشند؛ زیرا ناامیدی درباره وقفه در تولید و گردش کار را از بین میبرد.
در این سیستم کمبود یا مازاد مواد را از بین میبرد و در نتیجه، تولید با کمترین ضایعات مواد انجام میشود. بنابراین، سرمایه رسوب کرده در موجودی بلااستفاده و زمان کارکنان هدر نمیروند.
در سیستم کنترل تولید برای بهینهسازی عملیات چه امکاناتی پیشبینی شدهاند؟
توابع درگیر در کار سیستم کنترل تولید کدامند؟
این کار با پخش کردن سفارشهای تولید از طریق اعزام صورت میگیرد. لذا برنامهها در زمان اختصاص داده شده در حال انجام هستند.
زمان دریافت مواد از تأمینکننده و ارسال آن به سازمان بررسی میشود تا اطمینان حاصل شود که شرایط جابجایی آنها مطابق هزینه تولید است.
مراحل حصول اطمینان از اینکه ابزارهای تعیین شده در برنامه تولید در صورت لزوم در دسترس هستند، در این سیستم انجام میشوند.
کار در حال انجام در فرآیندهای مختلف تولید بررسی میشود تا مشخص شود که مقدار کار مناسب و با کیفیت تعیین شده در حال انجام است یا خیر.
مقدار مواد اولیه و فرآیندهای کار از نظر تطبیق با الزامات تعیین شده بررسی میشوند. ساز و کار این کار جهت صدور دستور سفارشهای جایگزین در سیستم کنترل تولید پیشبینی شده است.
زمان مربوط به هر واحد کار در فرآیند مشاهده و ثبت میشود. این مدت با زمان مجاز در برنامه مقایسه میشود.
سیستم کنترل تولید چگونه به تحقق اهداف کسب و کار کمک میکند؟
سازمانها از سیستم کنترل تولید کمک میگیرند که بتوانند تولید بیشتری را با سرمایهگذاری همیشگی و بدون سرعت دادن به کار نیروی انسانی رقم بزنند. این سیستم دستیابی به اهداف سازمانی را با روشهای زیر تسهیل میکند.
موعد تحویل وعده داده شده در این سیستم ثبت میشود و جریان تولید طبق زمانبندی سیستم پیش میرود. این روند منجر به تحویل بهموقع سفارشها به مشتریان میشود و تحویل به موقع، اعتماد مشتریان و بهبود روابط آنها و کسب و کار را در پی دارد.
از آنجاییکه تولید طبق برنامه پیش میرود، برای تحویل دادن سفارشها عجلهای در کار نخواهد بود؛ لذا در مقایسه با سایر بنگاههای صنعت، کار زاید کمتری در سازمان انجام خواهد شد.
سازمانی که با سیستم کنترل تولید کار میکند، به موجودی مواد و قطعات کمتری برای کار در فرآیند و کالاهای نهایی نیاز دارد. شرایط منجر به سرمایهگذاری کمتری در موجودی میشود. بنابراین، وجوه آزاد شده میتواند در سایر امور درآمدی به کار برود. همچنین، سیستم مذکور کمک میکند تا سفارشهای مشتریان بهطور کامل پردازش شوند. این کار باعث صرفه اقتصادی در هزینههای حمل و نقل نیز میشود.
از آنجاییکه مدیریت بهتر مواد منجر به کنترل اثربخش موجودی میشود، در نتیجه، خرید، علمیتر، اقتصادیتر و بههنگام خواهد بود.
مدیر سازمان دائماً از سیستم کنترل تولید گزارش موقعیت فعلی تمامی فرآیندهای کار، تجهیزات و الزامات کارکنان را برای چند هفته آینده دریافت میکند. بنابراین، میتواند برخی شرایط نقل و انتقال کارکنان را از قبل پیشبینی و در کاربری تجهیزات تجدید نظر کند.
به علت جریان مواد، کارگران لازم نیست مدت زمان طولانی منتظر باشند؛ لذا اتلاف زمان به حداقل خواهد رسید. این هدف از دو راه محقق میشود:
سیستم کنترل تولید طوری طراحی و پیکربندی شده است که با توجه به شرایط و فرآیندهای تولید، بیشترین صرفهجویی را در هزینههای تولید ایجاد کند.
سیستم کنترل تولید از توقفهای کار و هدررفت زمان میکاهد؛ لذا تأخیر اعزام کالا به مشتریان بسیار نادر است.
همچنین بخوانید: نرم افزار خرید
سیستم کنترل تولید به چه الزاماتی در سازمان نیاز دارد؟
برای موفقیتآمیز بودن مدیریت فرآیندهای تولید، سیستم کنترل تولید مناسب و مؤثر نیاز به ساختار سازمانی سالم، اطلاعات قابل اعتماد، درجه نسبتاً بالایی از استانداردسازی و کارکنان آموزشدیده دارد. در ادامه به عواملی میپردازیم که برای موفقیت سازمان در زمینه کنترل تولید، ضروری هستند.
نتیجهگیری
کسب و کارها در مواجهه با فرآیندهای تولید که پیوسته و لازم و ملزوم یکدیگر هستند، نیاز به سیستمی دارند که بتوانند تمامی مراحل کار تولید را تحت کنترل بگیرند. سیستم کنترل تولید این مهم را با ساز و کاری مهندسی، دقیق و محاسباتی بر مبنای اطلاعات آنی انجام میدهد. با توجه به اینکه در یک سوی فرآیندهای تولید، مشتریان کسب و کار قرار دارند و افزایش رضایتمندی آنان جزء اهداف راهبردی سازمان است، لذا پیکربندی سیستم کنترل تولید باید بهطور حسابشده صورت گیرد. سیستم کنترل تولید تیمیار در تنگاتنگی با سیستم ERP به بهترین شکل میتواند برنامهریزی تولید را برای صرفهجویی در هزینهها و اتلافهای کمتر و متناسب با واقعیتهای موجود انجام دهد.