اگر با روش کایزن آشنا باشید، حتما نام چرخه دمینگ را شنیدهاید. شاید هم آن را با نام برنامه Plan-Do-Check-Act بشناسید. فرض کنید در کسبوکار تولیدیتان با کاهش درآمد و نارضایتی مشتریها درباره محصولی خاص روبهرو شدهاید. برای حل این مشکل، بخش کوچکی از فرایند را انتخاب میکنید و برخی اصلاحات را روی آن اعمال میکنید. با اعمال اصلاحات میبینید که رضایت از محصول دوباره بالا رفته و درآمد افزایش پیدا میکند. حالا آن اصلاحات را روی همه فرایند پیادهسازی میکنید. شاید خودتان ندانید، اما شما چرخه دمینگ را پیادهسازی کردید.
چرخه دمینگ به زبان ساده یعنی اجرای مستمر یک برنامه بهبود دایمی کنترل کیفیت؛ چه برای محصول چه برای فرایند. هدف از اجرای این چرخه بالابردن بهرهوری و کاهش هزینهها است. نکته مهم در این چرخه این است که بدانیم چرخه دمینگ ارتباط تنگاتنگی با تولید ناب و تولید بههنگام دارد.
پس از این معرفی کوتاه، به سراغ تاریخچه، نحوه اجرا و مزایای این روش برویم. چرخه PDCA ابتدا توسط والتر شوهارت (Walter Shewhart) معرفی شد و بعدا توسط ویلیام دمینگ (William Deming) توسعه یافت. اگرچه فلسفه چرخه PDCA کمک به تولید ناب بود اما کاربردهای آن در تمام چارچوبهای سازمانی، از تولیدی تا خدماتی، قابل بهرهبرداری است.
چرخه PDCA یک روش چهارمرحلهای است که تیمهای سازمانی را قادر میکند از خطاها دوری کنند و فرایندهای خود را بهطور دایم بهبود دهند. در ادامه این چرخه را دقیقتر بررسی میکنیم.
چرخه PDCA به زبان ساده
چرخه PDCA یکی از ابزارهای اصلی تولید ناب است. این چرخه برای بهبود دایمی فرایندهای مختلف کاربرد دارد. تولید محصول، آموزش، توسعه خدمات و...، همگی از حوزههایی است که این چرخه در آن کاربرد دارد. البته PDCA فقط شامل برنامهریزی، انجام، بررسی و اجرا نیست. مواردی مثل آزمایش نتیجهها، تحلیل آنها و بهبود دایم فرایند، بخشی دیگر از موارد آن است.
برای مثال، فرض کنید مشتریان شما از نحوه پشتیبانی محصول ناراضیاند. شما احتمالا برای اینکه این وضعیت را بهبود دهید و مشتریان را راضی کنید برنامهای ترتیب میدهید. این برنامه به این شکل اجرا خواهد شد:
برنامهریزی
در این مرحله، کارهایی که باید انجام شود مشخص میشود. بسته به اندازه پروژه، برنامهریزی نقش مهمی در تلاشهای تیمی دارد. داشتن برنامه مشخص به شما کمک میکند مسیر رسیدن به هدف را دقیق از پیش بدانید و جلوی شکستها را بگیرید. در این مرحله و قبل از رفتن به مرحله بعدی باید به چند سوال اصلی پاسخ دهید:
بهخاطر داشته باشید که قبل از شروع فرایندهای برنامهریزیشده، ممکن است بارها مجبور به تغییر برنامه شوید. به همینخاطر مهم است تا برنامههای اصلاحی و تغییرپذیری برنامه را همواره در نظر داشته باشید. برای این کار ابزارهای زیادی وجود دارد. ابزاری مثل ماتریس بازخورد هوشین کانری (Hoshin Kanri Matrix) شما را قادر میکند تا اطلاعات کافی را قبل از شروع فرایند دریافت کنید.
اجرا
اینجا هرچیزی که در مرحله برنامهریزی روی آن توافق کردهاید را اجرا میکنید. در این مرحله قطعا با چالشهای پیشبینینشدهای روبهرو خواهید شد. اصلیترین کاری که باید درنظر داشته باشید این است که برنامه را ابتدا در مقیاسی کوچک و محیطی کنترلشده آغاز کنید.
در این مرحله، استانداردسازی به تیم شما کمک میکند تا برنامه را بدون دردسر پیش ببرید. از اینکه همه اعضای پروژه از نقشها و مسئولیتهایشان باخبر باشند، مطمئن باشید.
بررسی
این بخش مهمترین مرحله چرخه PDCA است. برای دوری از خطاها، چالشها و بهبود دایمی فرایندهایتان باید به شکل اجرای آنها اهمیت بدهید. در کنار این موضوع دریافت بازخورد از اجرای برنامه هم بزرگترین منبع دادهای است که میتوانید داشته باشید.
در اینجا باید از نحوه اجرای برنامه بهخوبی آگاه باشید و قسمتهایی که ممکن است در آن به مشکل بخورید را مشخص کنید. اگر در زمان اجرای برنامه به مشکل خاصی برخوردید باید آن را تحلیل کنید تا به ریشه مشکل برسید.
با «ثمر»، نرم افزار تخصصی تولید تیمیار آشنا شوید
متفاوت، منعطف، دقیق و کاربردی با انواع گزارشهای تخصصی تولید.
سربلند در آزمون مجموعههای تولیدی و صنعتی کشور.
چرخه PDCA، کمی جزئیتر
تفکرات دمینگ باعث شکلگیری روشی شد که به ژاپنیها کمک کرد به خوبی از پس بازسازی خرابیهای بعد از جنگجهانی دوم برآیند. روش کنترل کیفیتی که او معرفی کرد تبدیل به یکی از برترین چارچوبها برای سازمانهای صنعتی شد. به همین دلیل است که دمینگ را بیش از اینکه یک مهندس مکانیک بدانند، یک متفکر مدیریت معرفی میکنند. در ادامه میخواهیم چارچوب فکری روش دمینگ را کمی عمیقتر بررسی کنیم. در این بررسی مراحل جزئیتر روش PDCA را باهم میبینیم.
1. برای بهتر و بهتر شدن یک هدف همیشگی داشته باشید؛
2. فلسفه جدید کار را به خدمت بگیرید؛
3. بازرسیها را تمام کنید؛
4. برای هر قطعه یا مواد اولیه، فقط یک تامینکننده داشته باشید؛
5. همیشه و همیشه به فکر بهبود؛
6. از آموزش حین انجام کار غافل نشوید؛
7. پیادهسازی رهبری
8. چرخه PDCA بهدنبال نابودی ترس است، آن را از بین ببرید؛
9. دیوارهای بین واحدی را از بین ببرید؛
در راهکار مدیریت تولید ثمر میتوانید:
10. شعارهای گمراهکننده را دور بیندازید؛
11. مدیریت هدفمحور را فراموش کنید؛
12. موانع رسیدن به بالاترین سطح عمکلرد و بهترین کارکرد را از پیش رو بردارید؛
13. آموزش و توسعه فردی را در سازمان پیادهسازی کنید؛
14. تغییر را در شغل همه اعضای سازمان به وجود آورید؛
این موارد در کنار چرخه PDCA به ۱۴ نکته دمینگ معروف هستند. این ۱۴ نکته را باید در کنار این چرخه و بعد از اجرای آن همواره در سازمان پیادهسازی کرد.
چرخه PDCA و چالشها
چرخه PDCA یک روش ساده اما کاربردی برای حل مشکلها و تعارضهای داخل سازمان است. این روش میتواند بخشی از یک فرایند بزرگتر مثل برنامهریزی به سبک هوشین کانری (Hoshin Kanri) باشد.
رویکرد تکرارشونده این روش میتواند به تیمهای سازمان کمک کند راهحلهای مناسب را به شکل دایمی پیادهسازی و تحلیل کنند. این روش یکی از بهترین ابزارها برای کاهش ضایعات در صنایع تولیدی است.
اما روش PDCA با اینکه میتواند ابزاری کاربردی برای سازمان باشد. یک محدودیت اصلی دارد. این روش برای اجرا به زمان نیاز دارد و برای پروژههایی که در آن خط زمانی فشرده است و کارها باید سریع به نتیجه برسد مناسب نیست.
شاید بتوان این محدودیت را اصلیترین چالش استفاده از چرخه دمینگ در سازمان دانست. با توجه به تغییرات رادیکالی بازار استفاده از این روش شاید خیلی مناسب تولیدکنندگانی نباشد که باید بهسرعت به نیازهای بازار پاسخ دهند.
چه نرمافزاری مناسب پیادهسازی چرخه دمینگ است؟
مانند هر روش برنامهریزی و مدیریت سازمانی، چرخه دمینگ هم برای بهکارگیری صحیح در کسبوکارها نیاز به ابزاری خاص دارد. این ابزار تا پیش از همهگیری نرمافزارها در سازمانها تختههای کانبان و کارتهای کایزن بودند. با ورود فناوری به قلب سازمانها این روش دیجیتالی شد و در قالب برنامههای مختلف مدیریت پروژه یا کنترل کیفیت در اختیار کسبوکارها قرار گرفت. شاید نرمافزار برنامهریزی منابع سازمان (ERP) را بتوان کاملترین و جامعترین ابزار اجرای چرخه دمینگ در کسبوکار دانست. این نرمافزار با داشتن سیستمهای مختلف مدیریت پروژه و وظایف سازمانی، راهکاری راهگشا برای سازمانهایی است که بهدنبال بهترکردن فرایندهایشان هستند.
اما استفاده از ERP در سازمانها مانند تجویر نسخه یکسان برای بیمارهای مختلف است. این روزها طراحی توسعهپذیر نرمافزارها باعث شده تا سازمانهای مختلف با محصولات و خدمات مختلف، نرمافزارهای اختصاصی و سفارشیشده خودشان را داشته باشند. برای کسبوکارهای تولیدی، یکی از این نرمافزارها که مبتنی بر ERP است اما برای تولید سفارشیسازی شده، «ثمر» نرمافزار هوشمند مدیریت تولید است. این نرمافزار به مدیران تولید و کارخانه امکان میدهد اطلاعات مرتبط با حوزه خود را بهشکلی دقیق و موثر جمعآوری، دستهبندی، تحلیل و در قالب گزارشهای کاربردی و پیشنهادهای راهبردی به سازمان ارایه کنند.
آنچه ثمر را بهعنوان نرمافزار مدیریت تولید هوشمند متمایز میکند، قدرت و انعطاف بسیار بالای این راهکار در استخراج و پردازش مداوم اطلاعات حوزه تولید از سراسر سازمان است؛ گزارشاتی ارزشمند که همواره تنها چند کلیک با شما فاصله دارند. نرم افزار مدیریت تولید و عملیات ثمر به شما امکان میدهد درلحظه و بدون هزینه شاخصهای کلیدی عملکردی مانند حجم تولید، مدت توقف تولید، هزینههای تولید، توان عملیاتی، حجم بهکارگیری ظرفیت تولید، تراکم نقص، نرخ بازگشت و... را استخراج و مدیریت کنید، و گزارشات مختلف را با مدیران و سایر کاربران سازمان بهراحتی به اشتراک بگذارید. برخی از قابلیتهای ثمر را در ادامه میخوانید: