MRPII در محیط رقابتی امروز نبض برنامهریزی منابع تولید را به دست میگیرد تا بهرهوری تولید را بیشینه کند و اتلافها را به حداقل برساند. سازمانهای تولیدی به کمک این سیستم میتوانند مدیریت کارآمدی بر فرآیندهای تولیدشان اعمال کنند. البته شاید در نگاه اول کارکرد سیستمهایی نظیر نرم افزار ERP یا سیستم MRP را نیز در چنین راستایی بدانیم؛ اما برای این سیستم باید تمایزهایی قائل شویم. در این مطلب قصد داریم این سیستم و امکاناتش را دقیقتر بررسی کنیم و به ضرورتش برای کسب و کارها پی ببریم. پس با تیمیار همراه باشید تا در ادامه:
با «ثمر»، نرم افزار تخصصی تولید تیمیار آشنا شوید
متفاوت، منعطف، دقیق و کاربردی با انواع گزارشهای تخصصی تولید.
سربلند در آزمون مجموعههای تولیدی و صنعتی کشور.
MRPII چیست و چه کاربردی برای کسب و کارها دارد؟
هر چیزی که برای فرآیندهای تولیدتان نیاز دارید یک منبع است؛ مثل: افراد، مواد، تجهیزات، نرمافزار، امکانات و... و برای تولید کردن هر چیزی که هدف نهایی کسب و کارتان است، باید چنین منابعی را مدیریت کنید. به فرآیند چنین مدیریتی «برنامهریزی منابع تولید» (MRP2: Manufacturing Resource Planning) یا mrpii میگویند. «II» نشاندهنده این موضوع است که این سیستم نسل جدید MRP است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. بنابراین، این سیستم هماهنگی دقیق منابع را با الزامات انجام شدن بههنگام کار و بودجه تعیین شده، ممکن میکند. بهطور کلی، کاربردهای MRP2 را برای مدیریت کارخانه میتوانیم در موارد زیر خلاصه کنیم.
نرمافزارهای برنامهریزی منابع تولید عمدتاً بخشهای زیر را در بر میگیرند:
پیشبینی فروش یکی از کاربردهای مهم MRP2 است که به تولیدکنندگان کمک میکند تا:
مهمترین تفاوت سیستمهای MRP و MRPII چیست؟
این سیستم را بهنوعی میتوانیم نسخه تکاملیافته سیستم برنامه ریزی مواد مورد نیاز تولید (MRP) بدانیم که دادههایی درباره متغیرهایی نظیر نیازهای کارکنان و مالی به آن افزوده شدهاند. در ادامه میتوانید مهمترین تفاوتهای این دو سیستم را مرور کنید.
MRP2 چه ویژگیها و امکاناتی دارد؟
برای آنکه بدانیم هدف اصلی مدیران سازمان از بهکارگیری MRPII چیست، شاید لازم باشد امکانات آن را بررسی کنیم. این امکانات در قالب ماژولها یا توابعی به شرح زیر هستند که برنامهریزی منابع تولید را امکانپذیر میکنند.
بخش مهمی از امکانات این سیستم به دادههایی مربوط است که مبنایی قوی برای برنامهریزی عملیات تولید فراهم میکنند. برخی از این امکانات مبتنی بر داده به شرح زیر هستند:
سیستم MRPII از چه دادههایی و چگونه برای بهینهسازی منابع و فرآیندهای تولید استفاده میکند؟
در این سیستم دادههای زیر در منبعی متمرکز گردآوری میشوند:
تحلیل کردن این دادهها به کمک سیستم MRP2 مشخص میکند که چه کسی، از کدام نقطه یا مرحله، چه زمانی و چه کاری را باید انجام دهد تا از کارایی و سرعت بیشتر عملیات اطمینان حاصل شود. بنابراین، دادهها در نقشها و مسئولیتها، فرآیندها و خطمشیها باید کنترل شوند و کیفیت دادهها برای گزارشدهی و الزامات تولید بسیار مهم است.
مزایای MRPII چیست؟
مدیران سازمانها با بهکارگیری MRP2 میتوانند فرآیند استاندارد تولید و کیفیت محصول نهایی را برای مشتریان سازمان تضمین کنند. این نوع برنامهریزی از بسیاری جهات به کاهش هزینهها کمک میکند؛ زیرا دادههای آنی و روزآمد به پیشبینی و برنامهریزی کردن دقیقتر نیازهای مواد و ماشینآلات، خطوط تولید، نیروی کار و امکانات لازم منجر میشوند. در نتیجه، از هدررفت منابع در فرآیندهای تولید میکاهد.
برنامه ریزی منابع تولید یا مدیریت کارخانه کنترل بهتری بر عملیات برنامهریزی منابع مواد سازمان فراهم میکند؛ لذا میتوانید انتظار ارتقای بهرهوری و مقیاسپذیری بهتری را داشته باشید. این سیستم ریسکها را مدیریت و مسیر سودآوری بدون ریسک را برای سازمان هموار میکند و در عین حال، باعث بهبود مزیت رقابتی کسب و کار میشود.
این سیستم گزارشهای آنی بازاریابی، امور مالی و مهندسی را در تمامی حوزههای مؤثر بر فرآیند تولید دخیل میکند و بینشی را درباره کارکرد و برنامههای آتی سازمان به وجود میآورد. در نتیجه، شرکتها این توانایی را پیدا میکنند که:
با اینکه MRP2 از فناوری برای اعمال کردن مفاهیم فوق در محیط تولید استفاده میکند، اما آن را نمیتوانیم یک برنامه نرمافزاری خاص بدانیم. این سیستم در واقع، راهبردی کلی است که به مدیران کسب و کارها کمک میکند تا منابع در اختیارشان را برای بیشینهسازی بهرهوری برنامهریزی کنند. این نوع برنامهریزی به خودی خود بهترین مزیت است؛ چرا که تضمین میکند تولیدکنندگان مواد و منابع انسانی مورد نیازشان را برای حل و فصل کردن مسائل روزمره تولید در اختیار داشته باشند. MRPII ضایعات را از قبل یعنی در مرحله برنامهریزی کاهش میدهد؛ زیرا به مدیران تولید امکان میدهد تا صرفاً چیزی را سفارش دهند که نیاز دارند.
این سیستم استانداردهایی را تدوین میکند که میتوانند ملاک عمل تمامی حوزههای عملیاتی سازمان قرار بگیرند. مدیران سازمان پس از تثبیت کردن چنین استانداردهایی میتوانند بهطور نظاممندی بر فرآیندهای تولید نظارت و زمینههایی را تعیین کنند که در آن امکان بهبود وجود دارد. در این حالت، تولیدکنندگان با رشد کسب و کار و تقاضا برای منابع موجود، فرآیندهایی را در اختیار خواهند داشت که به کمکشان میتوانند با شرایط جدید سازگار شوند. همچنین، این سیستم رهنمودهایی را برای افرادی تدارک میبیند که وظایف روزانه مشخصی دارند؛ زیرا انتظارات شغلی آنها از ابتدا بهوضوح تعریف میشوند.
از نظر نوع مأموریت سازمان، برخی محدودیتهای سیستم MRPII چیست؟
مانند هر مفهوم سازمانی دیگری نمیتوانیم MRP2 را بدون نقص بدانیم. در ادامه به مهمترین محدودیتهای این سیستم اشاره میکنیم.
با استفاده از سیستم MRPII منابع تولید را طی چه مراحلی برنامهریزی میکنند؟
MRP2 منابع تولید را با چه ساز و کاری برنامهریزی میکند؟
برای آنکه بدانیم منطق برنامهریزی منابع بهوسیله MRPII چیست، آن را میتوانیم در قالب چهار مرحله به شرح زیر توضیح دهیم.
این سیستم بازخوردگیری را از موجودی قفسههای انبار آغاز میکند. این سیستم نتایج بررسی وضعیت تقاضای مشتریان و چگونگی پیشرفت کار را در تمامی سطوح برنامه اعمال میکند و از آنها کمک میگیرد تا فرآیندهای آتی را بهطور مستمر روزآمد کند.
امکانات برنامهریزی این سیستم عمدتاً بر منابع تولید متمرکز شدهاند؛ یعنی منابع انسانی، ماشینآلات و تجهیزات لازم برای تبدیل مواد خام به کالاهای نهایی. به کمک MRP2 میتوانیم طرحهای دقیقی را برای چیدمان و موجودی انبار ایجاد و گزارشهایی آنی تدوین کنیم که کنترل کارآمدی را بر فرآیندهای تولید ممکن میکنند.
سیستمهای سفارشدهی بهنوعی ابزار برنامهریزی منابع تولید هستند. بستههای نرمافزاری مختلف MRP2 معمولاً ضوابط متفاوتی را برای این نوع دستهبندیها فراهم میکنند. از مهمترین انواع سیستمهای سفارشدهی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
برخی از چنین راهکارهای نرمافزاری عمدتاً برای کمک کردن به روند زمانبندی سیستم MRPII طراحی شدهاند. تخمین سرانگشتی ظرفیت (RCCP: Rough Cut Capacity Planning) از مهمترین راهکارها است. این راهکار، روشی مقدماتی برای تطبیقدهی میزان سفارش با ظرفیت تولید است. در این روش اضافه بارها شناسایی میشوند و سفارشها را برای دستیابی به تعادل میتوانیم جابجا کنیم.
موارد افزودهای در سیستم MRP2 برای پیشبرد بهتر امور برنامهریزی منابع پیشبینی شدهاند؛ مثلاً:
بنابراین، این سیستم میتواند بهعنوان پایگاه داده متمرکزی برای سازمان عمل کند.
سیستم MRPII در چه زمینههایی به تصمیمگیران کسب و کارها کمک میکند؟
زمان تحویل جنبهای حیاتی در تولید است که برای عمل کردن به تعهدات سازمان در آن باید به برنامهریزی منابع توجه کنیم. برای این منظور، لازم است که شرکتها مدل زمانبندی مناسبی را به کمک این سیستم به کار بگیرند که به بهترین وجه با فرآیندهای تولید سازگار باشد. بهطور کلی، دو روش زمانبندی را میتوانیم با این سیستم در نظر بگیریم:
هر دو روش فوق مزایا و معایب خودشان را دارند. با برنامهریزی رو به جلو در سیستم MRP2، ممکن است مجبور شوید محصولات نهایی را برای مدت زمان طولانیتری در انبار نگه دارید که هزینهبر خواهد بود. اما این روش اطمینان میدهد که کارایی نیروی کار مطلوب است و فضای بیشتری برای بار کاری غیرمنتظره برایتان فراهم میکند.
هزینه مواد و خطرات کم از مزایای اصلی برنامهریزی رو به عقب در سیستم MRPII هستند. برنامهریزی دستی در این روش میتواند بسیار دشوار باشد؛ زیرا موارد زیادی را باید در نظر بگیرید. برخی از آنها عبارتند از: حجم کار ایستگاه کاری، تعمیرات برنامهریزی شده، تعطیلات و... .
MRP2 با کاهش دادن زمان تحویل میتواند مزایای بسیاری را برای سازمانتان فراهم کند؛ اعم از: پردازش سریعتر سفارشها، افزایش رضایتمندی مشتریان و بهبود جریان نقدی سازمان. بنابراین، شرکتها باید همواره در پی راهبردهای اثربخشی برای کاهش دادن زمان تکمیل سفارشها بدون به خطر انداختن کیفیت فرآیند تولید یا محصولات نهایی باشند. برخی از اقدامات آسانی که میتوانید با استفاده از این سیستم برای کاستن از زمان تحویل انجام دهید عبارتند از:
برای شرکتهایی که تولید را بر اساس مدل سفارشی انجام میدهند، برنامهریزی زمان تحویل محصولات برای ارتقای رضایتمندی مشتریان، بسیار راهبردی است. ممکن است برخی شرکتها بر اساس بار ظرفیت محاسبه شده بهوسیله MRP2، زمان تحویل متفاوتی را برای مشتریان تعیین کنند. در مقابل، سایر کسب و کارها زمان ثابتی را تعیین کنند و میزان تولیدشان را برای سازگاری با نوسانات احتمالی تغییر دهند. اما فارغ از مدلی که انتخاب میکنید، MRP و MPS جنبههای کلیدی این سیستم هستند که برای حصول اطمینان از زمانبندی بهینه تحویل محصول، باید کنترل شوند.
تولید مازاد بر ظرفیت یا کمتر از آن مسئله مهمی است که باید بهطور اثربخشی بهوسیله سیستم MRPII حل و فصل شود. داشتن درک روشنی درباره تغییرات ظرفیت تولید به نوسان در وضعیت کمبود مواد، تعطیلات جزئی یا کامل کارخانه و سایر الزامات تولیدی شرکت بستگی دارد. اینجا است که باید تعیین کنیم که میزان بار ظرفیت مبتنی بر MRPII چیست. این محاسبات تضمین میکنند که موجودی مواد فعلی کافی است و برنامه تولید فعلی در تاریخهای درخواستی بهموقع اجرا خواهد شد. این ظرفیت معمولاً به درصد بیان میشود.
این سند نشانهای است مبنی بر آغاز فعالیتهای تولیدی که به انبار ارائه میشود. انتشار سفارش چیزی است که سفارش مشتری را به سفارش تولید تبدیل میکند. در این فرآیند بررسی کردن در دسترس بودن مواد، ظرفیت تولید و منابع یا ابزار تولید بسیار مهم است.
آگاهی یافتن از دادههای آنی در کل فرآیندهای تولید از الزامات مدیریت کارخانه است که بهوسیله MRP2 فراهم میشود. در اینصورت، لازم است سیستمی راهبردی و اثربخش جهت انبارداری داشته باشید که شما را از دادههای لازم برای تخمینها، حمل و نقل و بازگشت کالاها مطلع کند. مدیران با چنین فرآیندی به آسانی میتوانند روند پیشرفت تولید را ردیابی، ارزیابی، برنامهریزی، اولویتبندی و در مجموع، مدیریت و گزارش کنند. معمولاً این ویژگی MRPII بسیاری از متغیرها را در بر میگیرد؛ اعم از: کارکنان، مواد، ماشینآلات و زمان تولید. لذا برنامهریزی دقیق و پیشرفته و ابزارهای لازم برای زمانبندی مواد، در دسترس بودن منابع، ابزارها و سایر منابع از جمله محدودیتهای زمانبندی، بسیار حیاتی هستند.
هزینهیابی محصول یکی دیگر از جنبههای مهم سیستمی نظیر MRPII تیمیار است. این ویژگی تضمین میکند که هزینههای مربوط به تولید محصول نهایی را دقیقاً محاسبه کردهاید. در چنین محاسباتی تمامی هزینهها از جمله مواد اولیه، خرید، حمل و نقل و تحویل به مؤسسات خردهفروشی لحاظ میشوند. در فرآیند هزینهیابی محصول، شناسایی کردن روش مؤثری که با شرایط سازمانتان سازگار باشد، به این موضوع بستگی دارد که تولیدتانسفارشی است یا خیر.
قبل از انتخاب کردن نرمافزار باید با در نظر گرفتن شرایط تولید سازمان و موارد فوق مشخص کنیم که نقش واقعی MRPII چیست و با بهکارگیری چنین سیستمی میخواهیم به کدام انتظارات ذینفعان سازمان پاسخ دهیم. در ادامه به برخی از معروفترین این سیستمهای نرمافزاری اشاره میکنیم.
امکانات کاربردی این سیستم MRP2 کمک میکنند تا بتوانید نیازهای کسب و کارتان را با هر مقیاسی رفع و محصولاتتان را تولید و جابجا کنید یا به راحتی بفروشید.
این سیستم MRPII به کمک ابزارهای هوش تجاری، کنترل موجودیها و رویههای تکمیل و ... یاریگر کارشناسان در زمینه تصمیمسازی برای تولید است.
IQMS این سیستم برنامه ریزی منابع تولید مبتنی بر ابر است که با ویژگی اتوماسیونی بسیار مفید میتواند در زمان و هزینه تولید سازمانتان صرفهجویی ایجاد کند.
Fishbowl
این نرمافزار MRPII سیستم قدرتمندی برای ردیابی داراییها، سفارشها و موجودی، مدیریت کردن انبارهای متعدد و ... دارد.
جمعبندی
MRPII سیستمی است که امکان برنامهریزی مؤثر استفاده از منابع تولیدکنندگان را فراهم میکند. سیستم یکپارچه اطلاعاتی این نرمافزار با متمرکز کردن، یکپارچهسازی و پردازش اطلاعات مربوط به فرآیندهای مدیریت تولید، روند تصمیمسازی و تصمیمگیری را برای مدیران کسب و کارها تسهیل میکند. بنابراین، از MRP2 نظیر تیمیار میتوانیم به سیستمی تعبیر کنیم که تصویرسازی دقیقی از زمانبندی، موجودی و مهندسی طراحی فرآیندهای تولید انجام میدهد. در نتیجه، بهطور مؤثری میتواند اقدامات کنترل هزینه را ارتقا دهد و سرانجام باعث افزایش بهرهوری کلی و کمینهسازی اتلافهای کار، زمان، فضا و منابع انسانی شود.