سیستم تولید سلولی تعریف ساده و در عین حال جالبی دارد؛ مزایای دو روش تولید پیوسته و گسسته را بردارید و معایب آنها را حذف کنید، به همین سادگی شما به تعریف تولید سلولی رسیدید. در تولید سلولی، دستگاهها، ابزارها و کارکنانی که وظیفه تولید محصولی خاص را دارند، کنار یکدیگر قرار میگیرند. به این شکل که در یک خط تولید سلولی مجموعهای از قطعات و محصولات در یک ایستگاه کاری ساخته و آماده میشود و به ایستگاه بعدی میرود. در واقع میتوان گفت هر ایستگاه کاری از قواعد تولید پیوسته پیروی میکند و ارتباط بین ایستگاههای کاری از قواعد تولید گسسته.
سیستم تولید سلولی کارایی و بهرهوری بسیار بالاتری نسبت به روشهای پیشین خود دارد. همچنین انعطافپذیری و چابکی این روش نیز به مراتب بالاتر از سایر روشهای تولید بالاتر است. تولید و مدیریت ضایعات نیز در این روش در بهینهترین حالت ممکن است. پیشرفت این روش در صنایع مختلف در سالهای اخیر با سرعت بالایی همراه بوده است.
کارخانههای قطعهسازی، خودروسازی، لوازم خانگی و صنایع مشابه استفاده از این روش را به جای روشهای سنتی، بهخصوص تولید دسته ای، در اولویت گذاشتهاند. در سیستم تولید سلولی، برخلاف تولید دستهای، ایستگاههای کاری به جای کاملکردن یک بَچ تولید و فرستادن آن به ایستگاه بعدی، در هر مرحله از تولید فقط و فقط به کامل کردن یک بخش یا یک قطعه از محصول نهایی میپردازند و آن را، آماده، به ایستگاه بعدی میفرستند. ایستگاه بعدی نیز فقط بخش خودش را تکمیل کرده و این جریان به همین شکل تا کامل شدن محصول نهایی ادامه دارد.
یکی از مزایای اصلی این روش، که در ادامه آن را بیشتر بررسی میکنیم، بالا رفتن ظرفیت تولید است. بهشکلی که یک سازمان تولیدی میتواند با استفاده از این روش تنوع محصولات و سرعت ارایه آن به بازار را بالا ببرد. در این روش، وظایف هر سلول، یا همان ایستگاه کاری، به دقت مشخص شده است. همچنین هر سلول در عین اینکه با سلولهای قبلی و بعدی در ارتباط کامل است، خودش نیز استقلال تمام و کمال دارد. به این معنی که یک سلول میتواند به دو صورت کار خود را انجام دهد: یا صفر تا صد محصول را خودش تولید کند، یا در یک خط تولید و در ارتباط با سایر ایستگاهها به کامل کردن محصول بپردازد.
مدیریت کارکنان در این روش نسبت به سایر روشها کاملا متفاوت است. استفاده از یک کارگر در چند ایستگاه کاری یا استفاده تخصصی از آنها فقط در یک ایستگاه باعث شده تا مدیریت این سیستم تولید کاملا منعطف و منطبق با نیازهای تولید باشد.
با «ثمر»، نرم افزار تخصصی تولید تیمیار آشنا شوید
متفاوت، منعطف، دقیق و کاربردی با انواع گزارشهای تخصصی تولید.
سربلند در آزمون مجموعههای تولیدی و صنعتی کشور.
سیستم تولید سلولی؛ یک تاریخچه مختصر و مفید
ریشههای سیستم تولید سلولی به اواسط دهه ۲۰ میلادی باز میگردد. در ۱۹۲۵ «رالف فلاندرز»، که یک مهندس مکانیک آمریکایی بود، این ایده را برای اولینبار مطرح کرد. بعدتر و در دهه ۳۰، صنایع روسی با پیروی از نظریه فلاندرز و کاملتر شدن آن توسط «سرگئی میترووانف»، که یک مهندس مکانیک روس بود، این ایده را به مرحله اجرا درآوردند. چهل سال بعد و در دهه ۷۰ میلادی، تولید سلولی تبدیل به بخشی جداییناپذیر از سیستمهای تولید ژاپنی، مثل تولید ناب و بههنگام، شد. از آنجاییکه مدیریت ضایعات و تولید براساس نیازهای بازار برای ژاپنیها و سیستمهای ابداعی آنها مهم تلقی میشد، بهکارگیری این روش برای مدیریت و کاهش ضایعات و بالا بردن توان پاسخگویی به نیازهای بازار، بسیار مهم و حتی حیاتی بود.
سیستم تولید سلولی؛ کمی جزئیتر
یکی از اقدامات حیاتی در زمان پیادهسازی سیستم تولید سلولی، جانمایی دستگاهها در هر ایستگاه تولید است. این موضوع بهخصوص زمانی چالشبرانگیزتر میشود که چند ایستگاه کاری به یک دستگاه بهخصوص نیاز داشته باشند، اینجا بحث تحمیل هزینههای اضافی به سازمان مطرح میشود. با اینحال مزایای این روش مثل بالا رفتن بهرهوری، انعطافپذیری تولید، چابکی در پاسخگویی به نیازهای بازار و تولید محصولات سفارشی در حجم اندک باعث میشود خیلی از کسبوکارها پرداخت این هزینهها را بپذیرند.
گاه ممکن است این برداشت اشتباه رخ دهد که تمرکز سیستم تولید سلولی صرفا بر کنار هم گذاشتن دستگاههای تولید است. اما این همه ماجرا نیست. تولید سلولی بر کنار هم گذاشتن ترکیب درست دستگاهها، نیروهای کار و منابع مورد نیاز تولید اشاره دارد. موضوعی که در برنامهریزیهای تولید باید در نظر گرفته شود. استقرار سیستم تولید سلولی در سازمان باعث کاهش هزینهها و بهینه شدن زمان تولید محصولات میشود. سلولها در این روش کاملا هدفمند به انجام کارها و تکمیل وظایف مشغولند، موضوعی که کاهش شدید ضایعات در فرایندهای تولید را باعث میشود.
انواع روشهای پیادهسازی سیستم تولید سلولی
سیستم تولید که امروزه در کسبوکارهای تولیدی پیادهسازی میشوند بهخوبی توسعه یافته و بسیار شفاف هستند. برای مثال در طراحی خط تولید سلولی، جایگاه هر سلول (ایستگاه کاری) در خط تولید مشخص است، جای دقیق ابزار و دستگاهها معلوم است، تعداد نفرات مورد نیاز برای تکمیل کارها واضح است و تعداد وظایف برای تکمیل هر سفارش کاملا شفاف و در دسترس است. همچنین طراحی این روش تولید بهصورت ماژولار است. یعنی هر ایستگاه تولید میتواند در خط تولید حضور داشته باشد و با بقیه ایستگاهها در ارتباط باشد، یا در ارتباط با آنها نباشد و بهصورت مستقل کار کند.
برای طراحی خط سیستم تولید سلولی باید چند مورد را در نظر داشت، از جمله:
1.محصول :
محصولی که قرار است تولید شود باید کاملا با روش سیستم تولید سلولی منطبق باشد. طراحان باید مطمئن باشند که محصول تولیدی در یک ایستگاه کامل میشود یا نیاز به گردش بین چند ایستگاه دارد. اگر محصول تولیدی از روش دوم پیروی کند طراحی خط تولید باید بهشکلی باشد که جریان تولید متوقف نشود.
سرعت تولید هر واحد از محصول هم موضوع مهم دیگری است که باید در نظر گرفته شود. اگر فرایندهای تولید محصول به زمان کمی نیاز دارند، باید محل انبار آنها مناسب با سرعت تولید در نظر گرفته شود. برعکس اگر برای تولید هر واحد زمان زیادی صرف میشود نیاز به اختصاص انبار ویژه ندارند.
2.فرایند :
مهندسان معمولا قبل از پیادهسازی خط تولید سلولی به فرایندهای مورد نیاز برای تکمیل محصول نگاه میکنند. این فرایند به نقشهبرداری شبیه است. با دیدن فرایندها متخصصان متوجه شکل و نوع کار ایستگاهها میشوند. با دانستن این اطلاعات، طراحی خط تولید بهتر انجام میشود و کمترین خللی در روند کاری آنها ایجاد نمیشود.
3.لجستیک :
ایجاد یک ساختار کارآمد برای جریاندار بودن ورود و خروج مواد اولیه و محصولات یکی از مهمترین بخشهای طراحی خط تولید سلولی است. اینکه مواد اولیه از چه نقطهای وارد شوند، بنا به نوع محصول به کدام سلولها بروند و محصول تولید شده در کدام انبار ذخیره شود همگی در این بخش دیده میشوند.
4.طراحی :
با در نظر گرفتن موارد بالا باید طرح نهایی خط تولید سلولی ایجاد شود. طرحهای خط تولید سلولی انواع مختلف و استانداردی دارند که هر سازمان با توجه به نوع محصول و نیازهایش یکی از آنها را پیادهسازی میکند.
طرحهای خط تولید سیستم سلولی
طرحهای مختلف پیادهسازی سیستم تولید سلولی در خط تولید متنوع است. آنها را در ادامه بررسی میکنیم.
1.خطی یا Linear
سیستم تولید سلولی خطی با نام سلولهای «i» نیز شناخته میشوند. این شکل طراحی بیشتر برای خطوط مونتاژ کوچک کاربرد دارد. در این روش طراحی، کارها بعد از تکمیل در یک ایستگاه به ایستگاه بعدی منتقل میشوند. در این روش تا زمانیکه کار در یک سلول کامل نشده، محصول به سلول بعدی نمیرود.
2. قفس یا Cage
در این روش، سلولهای تولید معمولا به شکل دایره یا مربع کنار هم قرار میگیرند. معمولا هم یک اپراتور در وسط این قفس قرار دارد. این روش مناسب محصولاتی است که برای تولید نیاز دارند چندبار به یک سلول بروند، برخلاف روش خطی که هر محصول فقط یکبار در یک سلول قرار میگرفت. در این روش پیادهسازی سیستم تولید سلولی ممکن است کاربری دستگاهها در کمترین حد خود باشد. البته این مورد بستگی به محصولی که در حال تولید است دارد.
3.طراحی U شکل
این روش طراحی رایجترین روش است. در این روش تمام دستگاهها و منابع مورد نیاز تولید داخل یک منحنی به شکل U قرار میگیرند. کاهش زمان تولید و بهینهشدن کار کارکنان از جمله مزایای این روش است. همچنین روش U ارتباط بین سلولها را بهتر میکند.
4. طراحی T شکل
روش طراحی T در سیستم تولید سلولی زمانی پیادهسازی میشود که برای تولید محصول به چند منبع مواد اولیه نیاز داشته باشیم. معمولا در این روش طراحی، کارهای مونتاژی فرعی در دوبال بالایی T انجام میشود و برای مونتاژ و تولید نهایی به قسمت پایین خط تولید میرود. این روش برای تولید محصولات نیمهآماده یا محصولاتی که در روشهای دیگر تا نیمه راه آماده شدهاند مناسب است.
5. طراحی به شکل S یا Z
از روش طراحی S یا Z زمانی استفاده میشود که در مسیر خط تولید با مانع روبهرو باشیم. این موانع میتوانند هرچیزی باشند. یک دستگاه سنگین غیرقابل حمل یا مدارهای الکتریکی حساس یا هرچیز دیگری. این روش طراحی معمولا فرایندهای تولید در اطراف دستگاه یا مانع مرکزی پخش میکند تا نقش تمام منابع تولید بهینه شود.
در نرم افزار تولید ثمر میتوانید:
مزایای سیستم تولید سلولی
سیستم تولید سلولی به شرط پیادهسازی متناسب با نیازهای خط تولید و انتخاب شکل مناسب خط تولید میتواند مزایای بسیار زیادی داشته باشد. یک سلول تولید که با شرایط مناسب پیادهسازی شده است مزایای زیادی دارد، از جمله:
محدودیتهای سیستم تولید سلولی
سیستم تولید سلولی مزایای زیادی برای سازمانها دارد. بهخصوص تولیدکنندگانی که حجم تولید محصولاتشان پایین است یا تنوع بالایی در تولید ندارد. با اینحال این روش یکسری محدودیتها هم دارد. در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
سیستم تولید سلولی؛ یک نگاه کوتاه
در سیستم تولید سلولی، به هر ایستگاه تولید یک سلول گفته میشود. داخل این سلول، دستگاهها، ابزارها، نفرات و بهطورکلی هر چیزی که برای انجام کار و تکمیل سفارش لازم است در کنار هم جمع میشوند. سیستم تولید سلولی ترکیبی از سیستمهای تولید پیوسته و گسسته است: داخل سلول، فرایندها شبیه به تولید پیوسته (تولید پیاپی یک محصول) و بین سلولها، فرایندها شبیه به تولید گسسته است (در تولید سلولی گاهی صفرتاصد کار یک محصول در یک سلول انجام میشود).
«ثمر»، راهکار تولید هوشمند
یکی از مهم ترین اجزای هر روش و سیستم تولیدی، ورای سیستم تولید سلولی، برنامهریزی است. در فرایندهای تولید، برنامهریزی انواع مختلفی دارد. سربرنامه تولید یا زمانبندی اصلی تولید، برنامهریزی مواد مورد نیاز تولید، برنامهریزی منابع تولید، برنامهریزی کارکنان، برنامهریزی فرایندهای تولید و... . استفاده از ابزارها و نرمافزارهای مختلف برای مدیریت این برنامهریزیها و نظارت بر آنها میتواند راه پرپیچوخم و ناهموار تولید را آسان کند.
ثمر، نرم افزار تولید تیمیار ابزاری کاربردی برای مدیران تولید و صاحبان کسبوکار است. این نرمافزار قابلیتها و امکاناتی کاربردی در اختیار برنامهریزان و تصمیمگیران سازمان میگذارد. قابلیتهایی مثل:
ثمر بهعنوان یک راهکار یکپارچه با نرمافزار ERP در اختیار سازمانهای صنعتی و تولیدی قرار میگیرد. این یعنی نرمافزار تولید شما با تمام سیستمهای مورد نیاز و اصلی خود در ارتباط مستقیم است. سیستمهایی مثل:
برای آشنایی بیشتر با این راهکار قدرتمند روی دکمه زیر کلیک کنید: