شاید بتوان مهمترین پیآمد جنگ دوم جهانی را توسعه اقتصادی دانست. شاید عجیب به نظر برسد اما حقیقت دارد. بسیاری از شرکتهای بزرگ غربی و شرقیای که امروز میشناسیم، توسعه خود را از سالهای اولیه بعد از جنگ جهانی دوم آغاز کردند. یکی از معروفترینهایشان، تویوتا است.
سیستم تولید تویوتا را باید نقطه اوجی در رقابت صنعتی آمریکا و ژاپن دانست. اگر آمریکا، بهطور خاص هنری فورد و شرکت خودروسازی فورد، را رهبر تولید انبوه بدانیم، ژاپن، بهطور خاص تایهچی اونو و شرکت تویوتا، را باید رهبر تولید ناب بنامیم. دو رقیب که از کنار این رقابت، جهان صنعتی و تولید را دگرگون کردند، البته در مسیر مثبت.
از سالهای ابتداییِ بعد از جنگ جهانی دوم (1946) تا اوایل ۱۹۷۳، صنایع غربی روی مکانیزهکردن خطوط تولید و بالابردن بهرهوری از طریق تولید انبوه تمرکز داشتند. استفاده از رباتها، ساخت یکپارچه، طراحی کامپیوتری و... اصلیترین روشهای آنها بود. در سوی دیگر اقیانوس، در یکی از کارگاههای تراشکاری تویوتا، مدیر این کارگاه، تایهچی اونو، به یک اصل ساده و اساسی رسید: نیازی به هزینه سنگین برای مکانیزهکردن ندارید، فقط اتلافها را بیابید و آنها را حذف کنید. این روش بعدها در خطوط تولید تویوتا پیادهسازی شد و به نام تولید بههنگام و روش برنامهریزی کانبان شناخته شد. اونو در ۱۹۶۴ مدیرعامل تویوتا شد و توانست دیدگاه خود را در سطح وسیعتری در شرکت توسعه دهد.
سیستم تولید تویوتا؛ وقتی بحران نفت، تبدیل به فرصتی برای موفقیت میشود
سالهای ۱۹۷۳ تا اوایل دهه ۸۰ برای صنایع جهان و البته ژاپنی یادآور خاطرات خوبی نیست. بروز بحران شدید نفت در کشورها و رسیدن رشد اقتصادی به صفر و منفی شدن آن، تولیدکنندگان را نگران کرده بود. با بروز تغییرات اقتصادی، ناگهان ذائقه مردم هم تغییر کرد. پایین آمدن توان خرید و مشکلات دیگر باعث شد تویوتا به سمت بهینهکردن روشهای تولیدش حرکت کند.
سیستم تولید تویوتا را از این سالها به بعد باید نماد انعطافپذیری و چابکی دانست. مدیران ژاپنی دریافتند که روش تولید انبوه، با اینکه کالاها را در حجم بالا و هزینهای بسیار پایین به دست مصرفکننده میرساند، در برابر تغییرات ناگهانی بازار و سلیقه مشتریها، بیدفاع است.
ژاپنی دریافتند برای تولید سودده، باید بهجای تمرکز بر نیازهای سازمان، نیازهای مصرفکننده را در اولویت بگذارند، از این رو شاید بتوان سیستم تولید تویوتا را بهجای یک روش صرفا تولیدی، یک روش مدیریتی هم دانست.
با «ثمر»، نرم افزار تخصصی تولید تیمیار آشنا شوید
متفاوت، منعطف، دقیق و کاربردی با انواع گزارشهای تخصصی برنامهریزی تولید.
سربلند در آزمون مجموعههای تولیدی و صنعتی کشور.
همین تغییر نگرش در تولید باعث شد تا بین سالهای ۱۹۷۵ تا ۷۷، تویوتا برخلاف دیگر سازمانها و رقبا درآمد بیشتری کسب کند. همین اتفاق تولید انبوه را تبدیل به روشی ناکارآمد کرد. اما چرا دیگر صنایع ژاپنی به فکر استفاده گستردهتر از سیستم تولید تویوتا افتادند؟ درکنار بحران نفت و رکود اقتصادی، این دلایل نقش اساسی در این تغییر نگرش بازی کردند:
«چرا»های سیستم تولید تویوتا
تویوتا برای حل مشکلات و چالشهای موجود در مسیر تولید ۵ چرای معروف را ابداع کرد. در این سیستم، این پنج چرا مثلا زمانیکه یک دستگاه متوقف میشود به این ترتیب پرسیده میشود:
در این ۵ سوال میبینید که علت وقوع مسایل و مشکلات به ترتیب از خود حادثه تا یافتن ریشههای اصلی آن ادامهدار است. درست است که در خط تولید همه اطلاعات اهمیت دارند اما توجه به مهمترین آنها اصول بنیادین و علمی راهکار مدیریت تولید تویوتا است. این چراها بخشی از ابزارهای مدیریت و نظارت تولید سیستم تویوتا بود. در ادامه این ابزارها را بیشتر میشناسیم.
ابزارهای سیستم تولید تویوتا
سیستم تولید تویوتا از مجموعهای از ابزارهای مدیریتی و نظارتی تشکیل شده است. اصلیترین آنها شامل موارد زیر است:
برای بررسی بیشتر این ابزارها با همراه باشید.
۳M در سیستم تولید تویوتا
پس از مشخص شدن پاسخ چراییها، برای بررسی دقیقتر، ژاپنی ۳M را ابداع کردند. این مفهوم بر حذف کامل اتلافها تاکید دارد و شامل این موارد است:
این ۳M در ادامه مسیر توسعهاش تبدیل شد به تولید ناب. در اصل پایه و اساس تولید ناب را همین سه مفهوم تشکیل میدهند. تولید ناب هم در کنار تولید بههنگام یکی از ستونهای اصلی سیستم تولید تویوتا است.
اصل تقدم کارخانه در سیستم تولید تویوتا
در سیستم تولید تویوتا مهمترین منبع دریافت اطلاعات، کارخانه و خط تولید است. براساس قوانین تویوتا، مدیران نباید از این منبع مهم دور بمانند. در تویوتا جایگاه مدیر ابتدا در کارخانه و خط تولید و بعد پشت میز تعریف میشود. از نگاه تویوتا، تدوین روشهای کاری بهینه و استفاده از بالاترین توان منابع تولید فقط و فقط با نگاه کردن به فرایندهای جاری کارخانه ممکن است و مدیران باید همواره در معرض این منبع مهم اطلاعاتی باشند.
در راهکار مدیریت تولید ثمر میتوانید:
برگه کار استاندارد
برگههای استاندارد کار نتیجه حضور دایمی مدیران در خط تولید است. آنها با نگاه به فرایندهای جاری قادرند برگههای روند استاندارد کاری را تعریف کنند. براساس قوانین تویوتا این برگهها روی هر ایستگاه کاری قرار میگیرند. محل قرارگیری این برگهها نیز به گونهای است که برای هرکسی قابل رویت باشد.
روی این برگهها دلیلهای توقف دستگاه با تاریخ و ریز جزئیات، تعداد قطعات تولید شده و فرایند حملونقل آنها به ایستگاههای بعدی ذکر میشود. در بخش دیگری از این برگهها ترکیب منابع مورد نیاز برای تولید بهینه درج میشود.
نقش سوپرمارکتهای آمریکایی در سیستم تولید تویوتا
تبادل دانش و تجربه در سیستمهای تولید بین آمریکا و ژاپن تقریبا در هر حوزهای، از برنامهریزی تولید گرفته تا تعریف سربرنامه و حتی روشهای تولید، وجود داشته است. این تبادلها بین هر صنعتی که فکرش را بکنید بوده است: از غولهای صنعتی گرفته تا مدیریت کف فروشگاه. در سوپرمارکتهای آمریکایی (زنجیرهایها) یک قانون طلایی وجود دارد: هیچ قفسهای هیچوقت نباید نه خیلی پُر باشد و نه خالی. همیشه به اندازه خرید مشتری، باید قفسهها شارژ شوند. این قانون طلایی روی سه ستون استوار است، در این فروشگاهها مشتری میتواند:
این سه اصل اساسی، پایههای این قانون طلایی در سوپرمارکتهای زنجیرهای آمریکایی هستند.
همین سیستم در کارخانههای تویوتا به این شکل پیادهسازی شد: در خط تولید، قطعهها از یک ایستگاه به اندازه و حجم مشخص به ایستگاه بعدی میروند. بهگونهای که در هیچ زمانی هیچ ایستگاهی به دلیل نبود قطعه، بیکار نمیماند. تولید بههنگام از کف سوپرمارکتهای آمریکا به این شکل به کارخانههای تویوتا رسید.
سیستم تولید بههنگام و برنامهریزی کانبان
کانبان روشهای مختلفی دارد: کانبان کارتی، کانبان تختهای و نرمافزاری. کارکرد همه این روشها اما یکی است. همه آنها چهار بخش اصلی دارند: سفارشهای موجود، سفارشهای درحال ساخت، سفارشهای کامل شده و سفارشهای تحویل شده.
در کانبان تختهای این بخشها روی ستونهای مختلف، در کارتی روی کارتهایی با رنگهای مشخص و در نرمافزارها هم که با روشهای مخصوص به هر نرمافزار انجام میشود. استفاده از روش کانبان در سیستم تولید تویوتا باعث سیستمی و یکپارچهشدن تمام عملیات تولید در سطح کارخانه شد.
این برنامهریزی به بخشهای مختلف کمک میکند برای برنامهریزیهای درونواحدی اقدامات بهتری انجام دهند و آن را شفافتر و چابکتر پیش ببرند.
با «ثمر» چابک برنامهریزی کنید، بههنگام تولید کنید
«ثمر» نرمافزار هوشمند تولید، یک نرم افزار جامع و کامل برنامهریزی تولید و فرایندهای مربوط به آن است. این نرمافزار به مدیران تولید امکان میدهد با ایجاد نامحدود داشبورد مدیریتی برای هرتعداد محصول، سربرنامه تولید، برنامه تولید، مدیریت انبار و موجودی، مدیریت کنترل کیفیت و... را جداگانه تعریف کنند و برای آن دورههای تکرار تعریف کنند. بخشی از ابزارهایی که ثمر در اختیار مدیران تولید قرار میدهد از این قرار است:
ثمر ابزارهای بسیار کاملتر از موارد بالا را در اختیار مدیران میگذارد. برای آشنایی بیشتر با آنها روی دکمه زیر کلیک کنید: