نرم افزار سفارش تولید؛ از چیستی تا مزایا و محدودیتها
سفارش تولید میتواند فرایند پیچیدهای داشته باشد؛ چرا که در آن علاوه بر تأمین و تنظیم کردن منابع لازم برای تأمین سفارش، بهینهسازی فعالیتها و تقسیم مناسب کار بسیار اهمیت پیدا میکند. مشتریان برای سفارش تولید باید به پلتفرمها و ابزارهای تعاملی مناسبی دسترسی داشته باشند. این امکانات باعث میشوند تا سازمان جزئیات نیازمندیهای مشتریان را بهمنظور سفارشیسازی محصولات یا خدمات بهصورت بیواسطه دریافت کند. اطلاعات دقیق درباره نیازهای مشهود و نامشهود مشتریان میتواند از مجرای نرم افزار برنامه ریزی تولید و بهطور دقیقتر، نرم افزار سفارش تولید صورت گیرد. در ادامه این مطلب ساز و کارهای سفارشیسازی محصولات یا خدمات را بررسی میکنیم و اثرات فعلی و آتیاش را به بحث میگذاریم. از سوی دیگر کیفیت سفارش تولید بخش مهمی از سفارشیسازی محصول یا خدمت است بنابراین تکیه بر نرم افزار کنترل کیفیت دقیق و کاربردی نیاز است تا سازمان تولیدی به اعتبار آن بتواند منابعش را تنظیم کند. با ما همراه شوید تا در ادامه به سؤالات زیر درباره سفارشیسازی و نرم افزار سفارش تولید پاسخ دهیم.
- سفارشیسازی محصول چیست و راهکارهای آن کدامند؟
- چرا صاحبان برندهای مشهور در پی دریافت سفارش تولید و سرمایهگذاری بر روی آن هستند؟
- مزایای سفارشیسازی محصولات و خدمات برای سازمان در کوتاهمدت و بلندمدت کدامند؟ و
- نرم افزار سفارش تولید چه امکاناتی را برای سفارشیسازی محصولات و خدمات در اختیار تولیدکنندگان میگذارد؟
با «ثمر»، نرم افزار تخصصی تولید تیمیار آشنا شوید
متفاوت، منعطف، دقیق و کاربردی با انواع گزارشهای تخصصی تولید.
سربلند در آزمون مجموعههای تولیدی و صنعتی کشور.
با نرم افزار ثمر آشنا شوید
سفارشیسازی محصول چیست؟
سفارشیسازی محصول به معنی ایجاد تغییراتی در مشخصات فیزیکی یا کیفی محصولات یا خدمات قابل ارائه به مشتریان است. مشخصات فیزیکی میتواند شامل رنگ، شکل و کارکردهای سفارشی محصول باشند که از نیاز ضمنی مشتری به حالت بالفعل رسیده و عنوان شدهاند. بنابراین، چنانچه تولیدکننده بتواند محصول یا خدمتی را مطابق با خواستههای مشتری عرضه کند، در واقع سفارشیسازی محصول را انجام داده است. امروزه با فراگیر شدن ابزارهای فناورانهای نظیر نرم افزار سفارش تولید، شخصیسازی محصولات و خدمات نیز بسیار متنوع و متحول شده است.
الزامات سفارشیسازی محصولات یا خدمات برای سازمانها کدامند؟
برای سفارشیسازی کالاها و خدمات و پردازش صحیح سفارش تولید لازم است به اصولی پایبند باشید. در اینصورت، به نحو احسن میتوانید نیازمندیهای مشتریان را تأمین کنید. در ادامه به چنین الزاماتی میپردازیم.
- ارزش سفارشیسازی پیشرفته را باید درک کنید: اکثر مصرفکنندگان تمایل دارند که هزینه بیشتری را برای محصولی سفارشیسازی شده بپردازند. مشتریان نسبت به ارزشی که محصول یا خدمت برایشان ایجاد میکند، هزینه میکنند؛ یعنی اینکه سفارشیسازی میتواند تجربه مشتری را نسبت به محصول ارتقا دهد و باعث افزایش درآمد و حاشیه سود سازمان شود. از این نظر، سفارشیسازی را میتوانیم سرمایهگذاری بزرگ و فرایندی پیچیده بدانیم. ارزش سفارشیسازی محصول یا خدمت برای کسب و کار چیزی فراتر از جلب رضایت مشتریان است و از این نوع تولید میتوان به فرایندی برد برد با مشتریان رسید.
- بهینهسازی زنجیره تأمین برای سفارشیسازی مهم است: سفارشیسازی محصول یا خدمت مستلزم بازنگری در زنجیره تأمین کالاها یا خدمات و بهینهسازی آن است. این اقدامات را میتوان پیکربندی فرایندهای تولید، دخیل کردن فناوریهای نرمافزاری پیشرفتهای نظیر نرم افزار سفارش تولید و خودکارسازی برخی فرایندها دانست. در پارهای موارد، برای زنجیره تأمین برخی سفارشها باید فرایندی ساده و سریع داشته باشید تا فرایندهای محصول در زمان کوتاهتری کامل شوند.
- سفارشیسازی فرایندی مقیاسپذیر است: یعنی هر تولیدکننده کالا یا ارائهدهنده خدمت با توجه به خواسته مشتریان میتواند مقیاس کیفی و کمّی محصول یا اجزای سازندهاش را کم و زیاد کند. بهتر است مقیاسبندی با فرایندهای نرمافزاری نظیر نرم افزار تولید صورت گیرد تا از بروز خطاها در فرایند جلوگیری شود.
مزایای سفارشیسازی محصولات و خدمات برای سازمان در کوتاهمدت و بلندمدت کدامند؟
- مهمترین مزیت بهکارگیری نرم افزار سفارش تولید تجارب مربوط به ویژگیهای برتر محصول تولید شده است. هر یک از تغییرات زیباییشناختی یا کیفی در محصول طبق خواسته مشتریان با تجربههای جدیدی برای تولیدکننده و تنظیم کردن فعالیتهای تولید مرتبط است. این تجربهها میتوانند در زمینه سفارشیسازی محصولات آتی برای سایر مشتریان مفید باشند و آنها را در آینده برای سازمان تسهیل کنند.
- پایداری وفاداری مشتریان به واسطه تولید کردن محصولات یا ارئه خدمات سفارشی به آنها باعث میشود تا سازمان بتواند بر محصول یا خدمت خاصی بیشتر تمرکز کند و اهرمهای مشتریمداری را در آن تقویت کند. این روند باعث میشود تا ضمن بازخوردگیری از نظرات مصرفکنندگان و بهبود فرایندهای سازمانی، نقایص کار را در مدتی کوتاه رفع کند.
- سفارشیسازی مزیت رقابتی برای سازمان در بر دارد. بازار کالاها و خدمات روزبهروز رقابتیتر میشود. با ظهور خدمات آنلاین و سیستمهایی نظیر نرم افزار سفارش تولید، گزینههای زیادی برای سفارشیسازی محصول از طرف رقیبان مطرح میشوند؛ بنابراین سفارشیسازی در زمینه ایجاد مزیت رقابتی برای سازمان میتواند همانند چاقویی دو لبه عمل کند. زیرا چنانچه سازمان نتواند راهکارهای نوآورانهای نظیر استفاده کردن از نرمافزارهای مختلف را در فرایندهای سفارشیسازی محصول یا خدمت دخیل کند، از گردونه رقابت خارج خواهد شد.
چرا صاحبان برندهای مشهور در پی دریافت سفارش تولید و سرمایهگذاری بر روی آن هستند؟
بررسیها نشان میدهند که حداقل ۳۶ درصد مشتریان یک سازمان تولیدی موفق، خواهان محصولات سفارشی هستند و حاضرند هزینه بیشتری برای آنها بپردازند. لذا بخشی از اعتبار صاحبان برندهای معروف دقیقاً به سرمایهگذاری بر روی چنین مشتریانی برمیگردد. در این خصوص نرمافزار تولید میتواند بسیار یاریگر باشد. دلایلی که سازمانها به تولید محصولات سفارشیسازی شده روی میآورند، متنوع هستند. چنین دلایلی عمدتاً به افزایش اعتبار سازمان از طریق توجه کردن به نیازمندیهای واقعی مشتریان مربوط میشوند. در ادامه برخی از آنها را مرور میکنیم.
- افزایش درآمد تولیدکننده بهواسطه سفارشیسازی از طریق نرمافزار تولید، از افزایش کلی فروش گرفته تا میانگین ارزش سفارش را شامل میشود. محصولات دارای قابلیت سفارشیسازی، درآمد بیشتری را برای سازمان در سراسر جهان فراهم میآورند.
- سفارشیسازی در برابر شخصیسازی مطرح است و عبارت است از ارائه کالاهایی که رنگها، اجزا یا ویژگیهای آنها براساس ترجیحات مشتری تغییر کردهاند. در سفارشیسازی، تولیدکننده کالا یا ارائهدهنده خدمات، مجموعهای از گزینههای مختلف را در اختیار مشتریان قرار میدهد. اما شخصیسازی یا تولید پروژهای به این معنی است که از مشتریان دعوت شود تا برای امکاناتی بیشتر در محصول مورد نظرشان درخواست دهند. این کار غالباً با افزودن شکل، متن یا تصاویر شخصیسازی شده به محصول صورت میگیرد. بنابراین، سفارشیسازی محصول به انتخاب گزینههای موردنظر مشتریان مربوط میشود که این کار را میتوان در قالب بسیاری از پلتفرمهای فناورانه نظیر نرم افزار سفارش تولید انجام داد. این کار سود سرشاری را عاید سازمان میکند.
- بهبود وفاداری مشتریان به برند یکی دیگر از آثار توجه به سفارش تولید است. بررسیها نشان دادهاند که قرار گرفتن در معرض محصولات سفارشی باعث میشود تا مشتریان دید بهتری نسبت به برند پیدا کنند؛ چرا که نیازهای واقعیشان را میتوانند از طریق آنها برآورده کنند.
- برآورده کردن نیازهای واقعی یا نامشهود مشتریان در انبوه کالاهای تولیدی دشوار است. بنابراین توجه کردن به نیازهایی که آشکارا بیان نمیشوند میتواند یکی از نقاط قوتی باشد که تولیدکنندههای کالاها و ارائهدهندگان خدمات از سفارشیسازی محصولات یا خدمات دنبال میکنند.
- محصولات سفارشیسازی شده باعث نوعی سوگیری روانشناختی در مشتریان میشوند. این طرز فکر حاکی از آن است که سازمان به خواسته آنها ارزش بیشتری قائل است. سازمان چنین ارزشی را با سفارشیسازی اصولی محصولات از طریق استفاده از سیستمهایی نظیر نرم افزار سفارش تولید و ERP خلق میکند و باید برای حفظ آن تلاش کند.
راهکارهای سفارشیسازی محصولات و خدمات کدامند؟
بهطور کلی، تولیدکنندگان کالاها و ارائهدهندگان خدمات سفارشیسازی را با سه راهکار اساسی به شرح زیر میتوانند محقق کنند.
بستهبندی محصولات یکی از سادهترین راهها برای سفارشیسازی آنها است. این کار به معنی مدیریت کردن مجموعهای از محصولات براساس ترجیحات مشتری یا سابقه خرید آنها است. البته استفاده کردن از فناوریهای جدید در زمینه بستهبندی و پیکربندی محصول نیز در این راهکار جای میگیرند. مثلاً بهکارگیری نرم افزار سفارش تولید باعث میشود تا توانایی تجسم محصولی نهایی مطابق با نیازهای مشتریان برای سازمان و مشتری فراهم شود؛ مثل مواردی نظیر دکور اتاق، سرویس خواب و لوازم اداری.
- ارتقای قابلیتهای محصولات استاندارد طبق سفارش تولید
در این روش به خریداران امکان داده میشود تا بتوانند گزینههای بیشتری را به محصولات موجود اضافه کنند. معمولاً سازمانها با پلتفرم سفارشیسازی پیشرفته محصولات و خدمات در نرمافزار تولید میتوانند هر تعداد آرم، کلیپ آرت یا تصاویر را بر روی محصول نهایی چاپ کنند و یا تغییراتی مهمتر در آنها ایجاد کنند؛ مثلاً پیراهن یقهدار بهجای پیراهن گرد از این نمونه است.
- سفارشیسازی به کمک نرم افزار سفارش تولید
ساخت محصولات یا ارائه خدمات طبق خواسته و تجسم مشتری از وضعیت آینده یکی از پیشرفتهترین انواع سفارشیسازی است. در این روش نیز میتوان از همان فرایند سفارشیسازی افزودن گزینهها به محصولی استاندارد استفاده کرد اما در اینجا معمولاً الزامات تولید پیچیدهتر هستند. این نوع سفارشیسازی محصول دست خریداران را باز میگذارد تا بتوانند گزینههای دلخواهشان را در قالب محصولی جدید دریافت کنند. البته استفاده کردن از امکانات نرم افزار سفارش تولید نیز میتواند بسیار کاربردی باشد.
نتیجهگیری
سفارشیسازی محصولات و خدمات را میتوانیم از راهکارهای بسیار مفید برای ارتقای کیفیت محصولات و ارتقای وفاداری مشتریان بدانیم. این کار به کمک ابزارهای فناورانهای نظیر نرمافزار تولید و بهویژه نرم افزار سفارش تولید میتواند شخصیت برند سازمان را ترمیم کند و اثرگذاریاش را تعمیق بخشد. امروزه بسیاری از تولیدکنندگان مشهور با بهرهگیری از چنین امکاناتی توانستهاند نیازهای مشهود و نامشهود مشتریان را شناسایی کنند. با چنین ابزاری خواسته مشتری در مناسبات و تنظیمات مختلف فرایندهای تولید در تعامل با سیستمهایی نظیر ERP لحاظ میشود. سفارشیسازی با امکانات فناورانهای نظیر واقعیت افزوده و چاپ سهبُعدی، افقهای تازهای را پیش روی مشتریان و سازمانها گشوده است.
منابع