حتما این ضربالمثل معروف را شنیدهاید که میگوید: «رهرو آن نیست که گه تند و گهی خسته رود، رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود». این مثل ایرانی، در دنیای مدرن، با یک مفهوم جهانی در تولید عجین شده است: برنامه ریزی به روش کایزن.
اگر خیلی ساده بخواهیم بگوییم، کایزن یعنی تغییرات مثبتِ مداوم و کوچک برای رسیدن به بهترین نتیجه. کایزن براساس همکاری و تعهد دوجانبه در سازمان برای بهترکردن فرایندها و خروجیهای آن انجام میشود. کایزن امکان انجام تغییرات شگرف را در همه زاویهها و همه جنبههای سازمان بهوجود میآورد.
روش برنامه ریزی کایزن قلب تولید ناب و سیستم تولید تویوتا است. برای هردوی اینها مقالههایی جداگانه تهیه کردهایم که میتوانید آنها را مطالعه کنید.
روش کایزن اولین بار برای صنایع تولیدی تعریف و پیادهسازی شد. اصلیترین دلایل استفاده از آن را باید اینها دانست:
اما مفهوم و دامنه کایزن اینقدر گسترده بود که کمکم راهش را به سایر حوزهها و صنایع پیدا کرد و بهزودی تبدیل شد به یکی از روشهای اصلی برنامه ریزی؛ نه فقط برای کسبوکارها بلکه برای افراد و زندگی شخصی آنها.
کایزن ابزارهای متنوع و البته کاربردیای دارد، دوتا از مهمترین آنها شامل این موارد است:
نکته مهم درباره پیادهسازی روش کایزن در سازمان این است که بدانیم بدون وجود حمایت و احساس نیاز از سوی کارکنان، این روش هیچگاه شروع هم نمیشود، چه رسد به نتیجه.
با «ثمر»، نرم افزار تخصصی تولید تیمیار آشنا شوید
متفاوت، منعطف، دقیق و کاربردی با انواع گزارشهای تخصصی تولید.
سربلند در آزمون مجموعههای تولیدی و صنعتی کشور.
عبارت کایزن (Kaizen) از دو بخش Kai و Zen تشکیل شده است. معنای کلی این عبارت تغییر خوب یا پیشرفت است. اما مفهومی که این روزها از کایزن برداشت میشود بیشتر حول محور بهبود دایمی است. ریشههای کایزن به دوران بعد از جنگ جهانی دوم و حلقههای کیفیت ژاپنیها برمیگردد.
حلقههای کیفیت گروهی از کارگران خط تولید تویوتا بودند که تمام تمرکزشان روی جلوگیری از بروز نقصها بود. این حلقهها نتیجه حضور مشاورهای آمریکایی بود که به بازسازی صنایع ژاپنی کمک میکردند. بهطور خاص باید حلقههای کیفیت کایزن را مرهون اِدوارد دمینگ دانست. او باور داشت که کنترل کیفیت باید مستقیم توسط کارگران خط تولید انجام شود.
روش کایزن در ۱۹۸۶ از ژاپن به صنایع غربی آمد و به تفصیل در کتاب «ماساکی ایمای»، شاهکلید مزیت رقابتی ژاپن، به آنها معرفی شد.
10 قانون کایزن به شرح زیر است:اجرای کایزن در سازمان نیازمند یک چارچوب ذهنی تعریفشده و شفاف است. در کایزن ۱۰ قانون اصلی برای رسیدن به این چارچوب وجود دارد:
1. فرضیات را دور بریزید؛
2. درباره حل مشکلات بیش از اندازه فعال باشید؛
3. هیچوقت از وضع فعلی راضی نباشید؛
4. کمالگرایی را دور بریزید و به فکر بهکارگیری تغییراتی باشید که همواره با کسبوکارتان منطبق باشد؛
5. به محض پیداکردن خطاها بهدنبال راهحل باشید؛
6. محیطی بسازید که در آن همگی احساس موثر بودن داشته باشند؛
7. هیجوقت مشکل را همانطور که هست نپذیرید، همیشه با پرسیدن «پنج چرا»، به ریشه مشکل برسید؛
8. نظرات و اطلاعات مختلف را از چندین نفر بپرسید؛
9. از راههای خلاقانه و کمهزینه برای پیشرفتهای کوچک بهره ببرید؛
10. هیچوقت توسعه را متوقف نکنید.
باور کایزن بر این است که همه چیز میتواند بهتر شود. کایزن همچنین به قوانین شخصی افراد هم احترام میگذارد و آن را ارزشمند میداند. مراحل کار کایزن به این شکل است: شناسایی مشکلها و فرصتها، ساخت راهکارها و به اجرا گذاشتن آنها و تکرار چندباره این چرخه و شناسایی دایمی مشکلها و چالشهای موجود در آن. چرخه کایزن هفت گام دارد. در ادامه این هفت گام را بررسی میکنیم.
کایزن در یک چرخه هفت مرحلهای توسعه مداوم را دنبال میکند، این روش سیستمی شامل این مراحل است:
نکته مهم این هفت گام این است که باید همواره تکرار شوند. همیشه به دنبال راهحلهای جدید باشید و همیشه از ایدههای کارکنان استفاده کنید و همیشه آن را تحلیل کنید.
زیرمجموعههای روش کایزن
اگرچه هدف اصلی کایزن تغییر گسترده فرهنگ سازمان است. اما این روش زیرمجموعههایی دارد که هرکدام برای حل یک مشکل بهخصوص توسعه داده شدهاند.
در صنایع غربی این زیرمجموعهها نامهای مختلفی دارند. معمولا برای تغییرات سریع و کوتاهمدت کاربرد دارند و بهشکلی مکمل کارکردهای روش اصلی کایزن هستند. نام برخی از این زیرمجموعهها از این قرار است: کایزن بلیتز (Kaizen Blitz)، کایزن بِرست (Kaizen Burst)، کایزن وُرکشاپ (Kaizen Workshop)، بهبود متمرکز کارگاهی، بهبود دایم کارگاهی و بهبود دایم فرایندهای تولیدی.
تمام این زیرمجموعهها برای کارکرد صحیحشان از ابزارهای متنوعی استفاده میکنند. ابزارهایی مثل ۵S، TPM و نقشهسازی از جریان ارزش افزوده.
چارچوب ۵S کایزن یکی از بخشهای حیاتی این روش است. هدف این چارچوب ساخت یک محیط کار فیزیکی ایدهآل تعریف شده است. این ۵S روی ایجاد یک محیط منظم، سازمانیافته، پاکیزه و استاندارد تاکید دارد تا سوددهی، اثربخشی و کارایی فرایندها را بالا ببرد. در ادامه واژههای ژاپنی ۵S را بههمراه ترجمه انگلیسی و فارسی آن میبینیم:
در راهکار مدیریت تولید ثمر میتوانید:
چندین دلیل برای استفاده از روش کایزن در سازمانها وجود دارد. البته کایزن مانند هر روش دیگری محدودیتهای خودش را دارد. این مزایا و محدودیتها را در ادامه بررسی میکنیم.
مزایای کایزن:شاید تویوتا مشهورترین سازمان تولیدیای باشد که از کایزن استفاده میکند. اما در کنار تویوتا شرکتهای بزرگ دیگری در جهان از این روش بهره میبرند. سهتا از این شرکتها از این قرارند:
«ثمر»، نرمافزار هوشمند تولید
بهعنوان مدیر تولید، مدیران بالادستی از شما انتظار دارند دادهها و اطلاعات مرتبط با بخش خود را دقیق و موثر جمعآوری، طبقهبندی، آنالیز و در قالب گزارشهای متنوعِ کاربردی و راهبردی به مدیران سازمان ارایه کنید. «ثمر»، نرمافزار هوشمند تولید تیمیار، با ارایه ویژگیها و قابلیتهای یک نرمافزار تولید استاندارد، به سازمانهای ایرانی امکان میدهد تولید خود را دقیق و بههنگام پیش ببرند.
آنچه ثمر را بهعنوان یک نرمافزار مدیریت هوشمند تولید از سایر محصولات متمایز میکند، موتور پردازشی قدرتمند و انعطافپذیری بالای این راهکار برای استخراج و پردازش دایمی اطلاعاتِ حوزه تولید از سراسر سازمان است. نرم افزار مدیریت تولید و عملیات ثمر به شما امکان میدهد درلحظه شاخصهای کلیدی عملکردی مانند حجم تولید، مدت توقف تولید، هزینههای تولید، توان عملیاتی، حجم بهکارگیری ظرفیت تولید، تراکم نقص، نرخ بازگشت و... را استخراج و مدیریت کنید. همچنین مدیران میتوانند گزارشات مختلف ثمر را با مدیران و سایر کاربران سازمان بهراحتی به اشتراک بگذارید.
برخی از قابلیتهای نرمافزار تولید ثمر: