اواخر تیرماه سال ۱۴۰۱ وزارت اقتصاد از راهاندازی سامانهای به نام «سامانه مودیان مالیاتی» خبر داد. سامانهای برای مدیریت پروندههای مالیاتی اشخاص حقیق و حقوقی و تجمیع سوابق آنها که البته تصویب آن به سال ۱۳۹۸ برمیگردد. تمام افراد حقیقی و حقوقی که مطابق قانون ملزم به پرداخت مالیات هستند باید در این سامانه ثبت نام کنند. بنابراین سامانه مودیان نامی آشنا برای فعالان اقتصادی کشور است.
اگر شما هم دربارهی سامانه مودیان اطلاعات کامل و دقیقی ندارید در این مقاله از تیمیار همراه ما باشید تا این سامانه را بهطور کامل شرح دهیم.
سامانه مودیان سامانهای آنلاین است که مالکیت آن با سازمان امور مالیاتی است. در این سامانه، به مشمولان نظام مالیاتی کارپوشهای تعلق میگیرد. تمام تبادل اطلاعات لازم بین سازمان امور مالیاتی و مودیان مالیاتی در این سامانه از طریق این کارپوشه انجام میشود. امکان ارسال و دریافت صورتحساب الکترونیکی نیز از همین سامانه وجود دارد. به این ترتیب که فروشندگان فاکتورهای خود را در سامانه بارگذاری میکنند و خریدار نیز باید آنها را تایید کند.
هدف از راهاندازی سامانه مودیان جلوگیری از فساد مالی، فرار مالیاتی و از بین بردن روشهای تقلب مالی عنوان شده است. لازم به ذکر است تمام اطلاعات مشمولان نظام مالیاتی کشور در این سامانه با دقت و جزئیات بالایی ثبت میشود.
در متن قانون آمده است: « کلیه صاحبان مشاغل صنفی و غیرصنفی و اشخاص حقوقی موضوع فصلهای ۴ و ۵ باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۲/۰۳/۱۳۶۶ با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، مشمول ثبت نام در سامانه مودیان هستند».
با این تعریفی که در قانون آمده است تقریبا همهی فعالان اقتصادی باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند. اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم این افراد و گروهها شامل ثبت نام در سامانه هستند:
با اینکه درصد بالایی از فعالان اقتصادی باید در این سامانه ثبت نام کنند، گروهی نیز به ثبت نام در این سامانه نیازی ندارند. از جمله:
ثبت نام در سامانه مودیان چهار گام اصلی دارد، در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
تنها قالب مورد قبول سازمان مالیاتی در سامانه مودیان صورتحساب الکترونیکی است. این صورتحساب دارای شماره مالیاتی منحصربهفرد است که درواقع همان حافظه مالیاتی مودی است. دیگر اطلاعات مورد نیاز این صورتحساب با توجه به حوزهی کسبوکار توسط سازمان مالیاتی تعیین میشود.
تعریف قانونی صورتحساب الکترونیکی
صورتحساب الکترونیکی در تعریف ماده ۱ آییننامه اجرایی ۹۵ قانون مالیات مستقیم اینگونه آمده است:
«فرمی دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که در نوع الکترونیکی آن، اطلاعات در حافظه مالیاتی ذخیره میشود. مشخصات و اقلام اطلاعاتی صورتحساب، متناسب با نوع کسب و کار توسط سازمان تعیین و اعلام میشود. در مواردی که از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی به عنوان پایانه فروشگاهی استفاده میشود، رسید یا گزارش الکترونیکی پرداخت خرید صادره، در حکم صورتحساب است».
انواع صورتحساب الکترونیکی
صورتحساب مورد قبول سازمان امور مالیاتی در شکل کلی به سه دسته تقسیم میشوند:
صورتحساب نوع اول:
این صورتحساب به اطلاعات هر دو طرف معامله (فروشنده و خریدار) نیاز دارد. اطلاعات آن به شرح زیر است:
صورتحساب نوع دوم:
در نوع دوم صورتحسابهای الکترونیکی فقط اطلاعات فروشنده مورد نیاز است. نوع معامله در این نوع از صورتحسابها نقدی است و از اینرو مالیات بر ارزش افزوده برای آنها در نظر گرفته نمیشود.
صورتحساب نوع سوم:
نوع سوم صورتحسابهای الکترونیک همان رسیدهای دستگاه کارتخوان و درگاههای پرداخت است. البته این رسیدها بهعنوان اعتبار مالیاتی مورد استناد قرار نمیگیرند. صورتحساب نوع سوم شامل این موارد است:
تیمیارERP همواره به ارائه بهروزترین راهکارهای نرمافزاری و انطباق آنها با قوانین جاری کشور تعهد دارد. ارتباط یکپارچه ماژول حسابداری نرمافزار ERP (نرم افزار حسابداری تیمیار) با سامانه مودیان و امکان بارگذاری مستقیم صورتحسابهای الکترونیکی از داخل این ماژول در سامانه مودیان قابلیت کاربردی است که در اختیار کاربران این نرمافزار هوشمند قرار گرفته است. کاربران نرمافزار ERP تیمیار میتوانند از طریق تماس با واحد پشتیبانی چگونگی فعالسازی آن را جویا شوند.
متن کامل خبر تیمیار ERP به سامانه مودیان وصل شد